Kabel presteert beter dan glasvezel en VDSL

Begin oktober 2010 heeft Breedbandwinkel.nl in samenwerking met hostingprovider True zijn eigen snelheidstest gelanceerd voor het controleren van internetabonnementen. Bezoekers van de site kunnen gratis en ongelimiteerd testen hoeveel Mb per seconde zij in de praktijk kunnen down- en uploaden. Verrassend aan de eerste 9.000 testresultaten is dat kabelabonnementen van UPC en Ziggo veel beter presteren dan glasvezel van KPN en VDSL als het gaat om het waarmaken van de geadverteerde snelheid. Dit terwijl het nieuwere glasvezel in het algemeen gezien wordt als de meest veelbelovende techniek voor de toekomst.

Uit de testresultaten is gebleken dat kabelaars UPC en Ziggo vaker de beloofde snelheid leveren dan andere internetaanbieders. Zo levert UPC gemiddeld 65% en Ziggo 64% van de geadverteerde snelheid. Bij de best presterende ADSL aanbieder Telfort is dit 56%. Opvallend is dat glasvezel van KPN, dat gezien wordt als snelste techniek, slechts een schamele 44% scoort. Als wordt gekeken naar VDSL - de opvolger van ADSL bij o.a. KPN, XS4ALL en Tele2 - dan scoren deze abonnementen gemiddeld slechts 36% van de aangegeven snelheid.

Breedbandaanbieders spreken gewoonlijk over het 'maximaal te behalen' aantal Mb's per seconde. In de praktijk blijkt dat bij ADSL en VDSL de fysieke afstand tot de wijkcentrale een belangrijke beperkende factor is. Bij de glasvezel abonnementen van KPN is het snelheidsverlies vooral te wijten aan opstartproblemen van het glasvezelnetwerk, maar ook aan de gebruikte techniek binnenshuis. Zo zijn veel (draadloze) routers niet in staat gebruik te maken van de hoge snelheden die glasvezel in potentie te bieden heeft. Consumenten die nu gebruik maken van een ADSL of VDSL abonnement en snelheidsproblemen ondervinden, zullen naar aanleiding van de test wellicht concluderen dat zij beter kunnen overstappen op een andere techniek.

De snelheidstest van Breedbandwinkel.nl is de eerste in Nederland die ook abonnementen met een zeer hoge snelheid kan testen. Er kunnen snelheden gemeten worden tot één Gigabit per seconde en de test verricht meerdere metingen per seconde voor een zo nauwkeurig mogelijk resultaat.
Aangezien er steeds meer supersnelle alles-in-één abonnementen (internet, telefonie en digitale televisie) worden besteld, is deze testmogelijkheid dus van groot belang voor de prijsbewuste consument. Het snelste abonnement dat momenteel via de site wordt aangeboden (UPC Fiber Power Internet) heeft al een potentiële snelheid van 120 Mb per seconde.

door Bron: Redactie, 67.849 keer gelezen