Internetknooppunt AMS-IX niet eerder zo druk

Internetknooppunt AMS-IX niet eerder zo druk

Op zondagavond is in Nederland een recordhoeveelheid aan internetgebruik gemeten. De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) geeft aan een ongekende 12 terabit aan data per seconde verwerkt te hebben om 19:30 uur.

Dit markeert de hoogste hoeveelheid internetverbruik ooit geregistreerd bij dit knooppunt, dat wordt beschouwd als een van de belangrijkste internetknooppunten wereldwijd. De piek in het gebruik van internet wordt toegeschreven aan het regenachtige weer, waardoor veel Nederlanders binnenbleven en zich wendden tot online activiteiten.
AMS-IX vergelijkt dit record met wat zou overeenkomen met 100 miljoen mensen die tegelijkertijd Fortnite spelen of 6,4 miljoen mensen die TikTok-video’s bekijken. Het vorige record stond op 11,1 terabit per seconde, vastgesteld in oktober 2022, eveneens op een zondagavond.

De geschiedenis van het dataverkeer via AMS-IX laat een indrukwekkende groei zien: van het doorbreken van de 1 terabit per seconde-grens in 2010, tot het overschrijden van 3 terabit in 2013, en meer dan 6 terabit in 2019. Het duurde vijf jaar om deze hoeveelheid te verdubbelen tot het huidige record.

Sinds de oprichting in 1994 heeft AMS-IX zich ontwikkeld tot een cruciaal knooppunt met honderden leden, waaronder vooraanstaande bedrijven zoals Microsoft, Google, Facebook, Spotify, en Netflix. Het netwerk bestaat uit zestien onderling verbonden locaties verspreid over Amsterdam, Haarlem, Rotterdam, Naaldwijk, en Schiphol. In 2024 viert AMS-IX zijn dertigjarig bestaan.

door 2.049 keer gelezen