Internet vooral gebruikt voor downloaden

Het downloaden van muziek, films en software neemt in Nederland 60 tot 80 procent van al het internetverkeer voor zijn rekening. Gemiddeld komt het erop neer dat per breedbandaansluiting iets meer dan een DVD per maand wordt gedownload. Dat meldt computertijdschrift Computer Idee .

Nieuwsgroepen
Als bron voor de downloads verliezen peer-to-peer-programma's als Limewire en BitTorrent terrein aan nieuwsgroepen. De groeiende populariteit van het downloaden uit nieuwsgroepen heeft meerdere oorzaken. Zo is het vinden en downloaden van films, muziek en software door slimme software een stuk eenvoudiger geworden. Bovendien maakt deze manier van downloaden optimaal gebruik van de snelle breedbandverbinding - waarover inmiddels zo'n 5 miljoen huishoudens in Nederland beschikken. Tot slot is downloaden uit nieuwsgroepen moeilijk te traceren door piraterijbestrijders.

Aan de hand van statistieken van het belangrijkste internetknooppunt in Nederland - Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) - kan worden vastgesteld dat het totale internetverkeer iedere 12 maanden verdubbelt en dat de pieken 's avonds en in het weekend liggen. Grootverbruikers bij de AMS-IX zijn vooral partijen die betaalde nieuwsservers beheren waarop veel muziek, film en software te vinden is. Het aanbod wordt iedere dag met maar liefst zo'n 2,2 terabyte aan nieuw materiaal ververst.

door Bron: Computeridee, 63.908 keer gelezen