Glasvezelnet wordt goedkoper in aanleg

De aanleg van glasvezelnetten wordt snel goedkoper door dalende prijzen voor apparatuur. Dat blijkt uit een mededeling van analisten van SBC Communications in Texas, een van de grootste aanbieders van lokale telefonielijnen en ADSL in de Verenigde Staten.

Dacht SBC in juni 2004 nog dat de kosten voor een net naar achttien miljoen afnemers maximaal zes miljard dollar zou kosten tot en met 2007, nu hangt er volgens SBC een prijskaartje aan van maximaal vier miljard dollar.

SBC begon met de aanleg van een glasvezelnet in twee etappes: 'fibre to the node' (FTTN) en 'fibre to the premises' (FTTP). De eerste staat voor het trekken van glasvezel tot de laatste schakelingen van het net in wijken, FTTP voor het doortrekken van glas naar woningen en bedrijven, bij ons beter bekend als 'fiber tot the home' (FTTH).

Niet iedereen krijgt glas: SBC beperkt zich tot ongeveer de helft van haar ruwweg 36 miljoen klanten, de buurten met bewoners met de dikste portemonnee. Die kunnen het meest betalen voor de videodiensten over IP die de belangrijkste bron van inkomsten moeten worden voor het nieuwe net. SBC begint daar eind 2005 mee. IP-telefonie en breedband internet zijn de andere twee diensten.

In de vier miljard dollar is nog geen rekening gehouden met de apparatuur voor de daadwerkelijke aansluitingen. De kosten daarvoor zullen nog eens circa een miljard dollar bedragen.

Net als bij ons woedt ook de glasdiscussie in de Verenigde Staten, met een paar belangrijke verschillen: het gaat niet over glas of geen glas, noch over de overheden als investeerders. De vraag speelt in welk tempo en in welke fases glasvezel tot aan woningen moet komen.

Zo kiest lokale telefonie-aanbieder Verizon voor een plan om direct zo veel mogelijk glas bij abonnees thuis te brengen. Nadat een wijkcentrale is ontsloten met glas begin daar ook het doortrekken met glasvezel kabels naar abonnees.

Het verschil tussen glasvezel tot aan de wijkcentrale - met daarna nog de oude koperdraad tot aan abonnees - en glas tot aan woningen scheelt tenminste een factor vijf: 100 Mb/s op glas tot aan woningen tegen zo'n 20 Mb/s bij glas tot in de wijken.

Dat laatste zegt SBC, is goed voor het leveren van 1 digitale tv-stroom, drie standaard tv-signalen, een interrnetverbinding met 6 Mb/s download en 1 Mb/s voor data versturen, plus telefonie.

door Bron: Planet, 67.077 keer gelezen