Geleidelijke invoering HDTV bij publieke omroepen

De publieke omroepen maken komend najaar nog maar weinig programma's in HD-kwaliteit, meldt Broadcast Magazine na een rondgang langs enkele omroepen. Voor de NOS is het WK voetbal volgend jaar de eerstvolgende grote HD-activiteit. BNN hikt nog aan tegen de kosten van HD. Andere omroepen breiden het aanbod geleidelijk uit.

Al eerder gaf de NOS aan dat men in de directe toekomst geen grotere sportevenementen op de uitzendkalender heeft staan die in native HD uitgezonden worden. "Zoals het er nu naar uitziet zal het eerstvolgende dat we in HD uitzenden is het WK Voetbal in Zuid-Afrika" aldus NOS woordvoerder Mirjam Willinge Prins tegen Totaal TV. Vooral de transmissiekosten van HD beelden naar Hilversum zijn hiervoor de reden.

Bij jongerenomroep BNN is HDTV op dit moment helemaal nog niet aan de orde. "HD staat bij ons nog op een laag pitje. Wij volgen de ontwikkelingen nauwlettend, maar stappen voorlopig nog niet in" laat woordvoerder Nienke van Ankeren weten. De reden is ook bij BNN geld. "HD is nog steeds zo'n 30 procent duurder dan SD."
HDTV heeft bij de NCRV omroep wel de aandacht. "De NCRV bereidt zich voor op toekomstige HD-producties en zit in de uitvoerende fase om het mogelijk te maken" laat Bastiënne Engel weten. Wanneer de eerste NCRV-producties te zien zijn is nog niet bekend. "Het is nog te vroeg om gedetailleerd antwoord hierop te geven", aldus Engel.

De EO zegt bij monde van woordvoerder Roy Timmerman dat de EO zeker in eigen opdracht gemaakte programma's in HD kwaliteit gaat uitzenden. "Echter dat zal niet eerder gebeuren dan medio 2010." De kijker moet dan ook bij de EO niet denken dat direct alle programma’s in HD worden uitgezonden. "Dat is een meerjarenplan. Het begint bij een paar programma's en zal steeds meer gaan toenemen" aldus Timmerman. Welke programma's als eerste in HD beschikbaar gaan komen kan de EO nog niet zeggen. Eén ding is bij de EO wel zeker. "Voorlopig zullen nog geen HDTV-programma's worden aangekocht."

Het AVRO Prinsengrachtconcert en het Kinderprinsengrachtconcert worden dit weekend wel uitgezonden in high definition, zo laat de AVRO weten.

door Bron: Broadcast Magazine, 60.180 keer gelezen