Concurrenten behouden toegang tot netwerk KPN

Telecomprovider KPN moet ook de komende 3 jaar zijn koper- en glasvezelnetwerk openstellen voor andere telecomaanbieders. Dit heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag bekend gemaakt.

Doordat KPN haar netwerk open moeten stellen, zal er voldoende concurrentie overblijven op de telecommarkt. Door de fusie van UPC en Ziggo en de overname van glasvezelbeheerder Reggefiber door KPN komen er in de praktijk twee grote aanbieders in Nederland. De ACM vindt twee grote aanbieders te weinig en heeft daardoor besloten dat KPN het netwerk moet blijven openstellen.

Bij het netwerk van UPC/Ziggo is hier nog geen sprake van. "Op het netwerk van KPN kunnen andere aanbieders hun eigen producten aanbieden, terwijl dit op het netwerk van UPC/Ziggo maar heel beperkt mogelijk is", aldus de ACM.
De gebruikte technieken maken het volgens de ACM lastiger om andere providers toe te laten op de kabel. Ook is op veel bedrijventerreinen geen coax-kabel aanwezig, aangezien dit van oudsher alleen gebruikt werd voor analoge televisie.

KPN laat in een reactie weten dat zij het niet eens zijn met de beslissing en zullen dan ook binnen zes weken reageren op het voorstel van de ACM.

door 28.165 keer gelezen