ADSL2+ ook bij andere aanbieders beschikbaar

Alternatieve DSL-aanbieders mogen officieel van start met het snelle ADSL2+ nu zij hun contracten met KPN vernieuwd hebben. VDSL heeft een minder centrale rol gekregen dan KPN graag wilde.

Het is KPN niet gelukt om VDSL een centrale rol te geven bij deze nieuwe contracten. De bestaande overeenkomsten met KPN voor gebruik van diens wijkcentrales voldoen niet langer, omdat nieuwe DSL-varianten hun grotere doorvoercapaciteit danken aan een forse uitbreiding van het signaal-spectrum in de koperdraden.

KPN stelde DSL-aanbieders voor ADSL2+ te reserveren voor aansluitingen binnen een straal van 1,5 kilometer om de wijkcentrales heen en VDSL te gebruiken voor de langere afstanden. "Hier heeft KPN veel commentaar op gekregen", zegt Arthur van de Ende, commercieel directeur van BBned. Alternatieve aanbieders als BBned en Versatel zetten hun kaarten volledig op ADSL2+ en willen ook de langere afstanden met deze ADSL-variant bedienen.

Het gebruik van ADSL2+ met bijbehorend breder spectrumgebruik is nu als extra bepaling toegevoegd aan de bestaande contracten voor de wijkcentrales. Verder gaan de aanbieders gezamenlijk een nieuwe VDSL-standaard onderzoeken, die minder spectrumoverlap heeft op de koperdraden met ADSL2+.

KPN onthoudt zich - zoals gebruikelijk bij dergelijke contracten - van commentaar. Versatel verwacht dat het binnen enkele weken met ADSL2+ verbindingen voor bedrijven komt. BBned wacht tot juni, zodat het de nieuwe ADSL-variant op alle plekken in zijn netwerk aan kan bieden.

door Bron: Computable, 91.776 keer gelezen