ADSL populair onder studenten en docenten

Driekwart van de studenten en hun docenten heeft breedband, meestal ADSL. Draadloos internet is niet populair. Dat blijkt uit een onderzoek dat de internetprovider voor universiteiten en hogescholen Surfnet heeft uitgevoerd samen met onderzoeksbureau Interview/NSS .

Veertig procent van de studenten en medewerkers heeft een ADSL-aansluiting thuis, 31 procent heeft kabelinternet en drie procent heeft een glasvezelaansluiting. Nog eens zeventien procent, bijna een vijfde, logt aan op internet via een langzame inbelverbinding. Gemiddeld geeft men 24 euro per maand uit aan de internetaansluiting.

Waar in 2001 zeventien procent van de Surfnet-gebruikers thuis of op het werk geen toegang tot internet had, is dat percentage in 2004 gedaald tot drie procent.
Driekwart heeft ook via een commerciele internetprovider internettoegang. Drie jaar geleden was dat 47 procent, blijkt uit het onderzoek onder vierduizend respondenten aan negen universiteiten, tien hogescholen, elf onderzoeksinstellingen, een aantal ROC's, bibliotheken en academisch ziekenhuizen. Negen procent van de ondervraagden gebruikt thuis een internetaansluiting van het werk.

De meeste Surfnet-gebruikers zijn vooralsnog onbekend met draadloos internet: 86 procent zegt nog nooit internet via WiFi, GSM of GPRS te hebben gebruikt. Acht procent gebruikte al eens WiFi, zes procent GPRS en twee procent GSM als inlogwijze op internet.

Surfnet legde in vijf studentensteden een draadloos WiFi-net aan zodat studenten en docenten ook bij de muren van de opleidingsinstelling toegang hebben tot het lokale netwerk. De opzet van dit WiFi-netwerk is geexporteerd naar verscheidene Europese landen, via het Eduroam-project, zodat men ook in het buitenland toegang heeft tot het lokale Nederlandse schoolnetwerk.

Eenderde van de studenten beschikt thuis over een laptopcomputer, 68 procent beschikt over een desktopcomputer. Het komt steeds vaker voor dat er meer computers in een huishouden aanwezig zijn. Zestig procent van de studenten is tien uur of langer thuis online per week.

Surfnet onderzocht in het najaar van 2004 voor de vijfde keer het gebruik van zijn netwerk en ziet het aantal gebruikers, evenals de gemiddelde bandbreedte fors groeien.
De bekendheid van de instelling Surfnet evenals de diensten die ze levert blijft achter. Zo weet 61 procent van de studenten en medewerkers niet dat ze via Surfspot.nl goedkope software kan kopen en daardoor niet naar Kazaa-achtige-netwerken hoeft te grijpen om aan nieuwe programma's te komen.

Het volledige onderzoek:
SURFnet-gebruikersonderzoek 2004

door Bron: Planet, 90.138 keer gelezen