ACM: meer glasvezel dan DSL abonnementen

ACM: meer glasvezel dan DSL abonnementen

De Autoriteit Consument & Markt heeft de nieuwste editie van de Telecommonitor gepubliceerd. Daaruit blijkt dat in het derde kwartaal van 2022 het aantal huishoudens met een glasvezel internetabonnement voor het eerst het aantal abonnementen via koper (DSL) overtrof. Het totaal aantal huishoudens met een internetabonnement, bleef nagenoeg gelijk.

Eind 2022 telde Nederland in totaal 7,81 miljoen huishoudens met een internetabonnement. Dat waren er 22.000 meer dan eind 2021. Het leeuwendeel van die abonnementen, 3,43 miljoen, betreft nog altijd kabelinternet. Dat aantal daalt wel gestaag, met ongeveer 40.000 abonnementen vergeleken met een jaar eerder. Ook het aantal huishoudens met een DSL-abonnement blijft dalen. Aan het eind van 2022 telde Nederland nog 2,06 miljoen koper (DSL) internetabonnementen. Een daling van ruim 150.000 ten opzichte van het jaar daarvoor.

Glasvezel stijgt snel
Het zal niemand echt verbazen dat de opzeggingen van kabel- en DSL-internetabonnementen vooral ten goede komen aan het aantal huishoudens dat over een glasvezel internetabonnement beschikt. Dat aantal groeide in 2022 met zo’n 420.000 aansluitingen naar ruim 2,31 miljoen. Daarmee telde Nederland net na de zomer van 2022 voor het eerst meer glasvezel dan koper (DSL) abonnementen. In totaal zijn in ons land nu (stand eind maart 2023) bijna 5,7 miljoen adressen aangesloten op een van de glasvezelnetwerken.

Kijkend naar de snelheid van internetabonnementen, dan loopt glasvezel ook voorop. Inmiddels hebben al ruim 180.000 huishoudens de beschikking over een glasvezel internetabonnement met een downloadsnelheid van minimaal 1 Gigabit per seconde. Bij de kabelabonnementen – Ziggo biedt met GigaNet ook 1 Gb internet aan – zijn dat nog ‘slechts’ 90.000 huishoudens.

Op het totaal aantal internetaansluitingen – 7,81 miljoen – is het gigabit aandeel echter nog relatief klein. Meer dan de helft van alle huishoudens, zo’n 4,13 miljoen, maken gebruik van internetverbindingen die minimaal 100 Mb download snelheid leveren. Het aantal internetabonnementen met en download snelheid lager dan 30 Mp daalde vorig jaar naar 4 procent van het totaal. Een jaar eerder was dat nog bijna 6 procent.

KPN en Vodafone blijven marktleider
Over de exacte marktaandelen geeft de ACM Telecommonitor geen exacte cijfers. Het rapport beperkt zich tot het vermelden van ‘globale’ marktaandelen. Duidelijk is wel dat KPN en Ziggo nog altijd de marktleiders zijn. Ziggo’s marktaandeel ligt tussen de 40 en 45 procent, terwijl KPN met 35 tot 40 procent daar vlak achter zit. De twee andere relatief grote aanbieders, T-Mobile en DELTA, blijven met marktaandelen van 5 tot 10 procent duidelijk achter.

door Bron: Autoriteit Consument & Markt, 1.620 keer gelezen