Aanleg glasvezel vaak melkkoe voor gemeentes

De aanleg van een glasvezel netwerk wordt door veel gemeentes als melkkoe gezien. Lokale overheden vragen er een fors bedrag voor. De VVD vreest dat deze hoge prijzen voor aanleg van een glasvezelnetwerk uiteindelijk worden doorberekend aan de consument.

De partij heeft onderzocht wat de kosten ongeveer zijn om een woonwijk te voorzien van glasvezel internet. Er is in deze berekening uitgegaan van 80 kilometer aan glasvezelkabel.
Middelburg vraagt daar volgens VVD-kamerlid Bart de Liefde slechts 133 euro voor, terwijl Rotterdam maar liefst 344.000 euro vraagt.

Nijmegen (168.000 euro), Haarlemmermeer (162.000 euro) en Groningen (160.000 euro) behoren samen met Rotterdam tot de duurdere gemeenten.
Hardinxveld-Giesendam (185 euro), Rucphen (193 euro) en Enschede (301 euro) behoren tot de goedkopere gemeentes.
Het grote verschil zit in een extra tarief. Bij de duurdere gemeentes wordt er nog een extra tarief berekend per strekkende meter, dit bedrag lijkt klein, maar loopt veelal erg hoog op.

VVD kamerlid De Liefde zal vandaag tijdens een telecomdebat dit probleem aankaarten en vragen om inhalige gemeenten tot de orde te roepen.

door Bron: Telegraaf, 58.492 keer gelezen