Virussen
Een virus is een klein programma dat in staat is om wijzigingen in bestanden op uw computer aan te brengen. Een virus kan schade aanrichten door bijvoorbeeld bestanden te vernietigen. Een virus kan zichzelf vermenigvuldigen door een kopie van zichzelf 'vast te plakken' aan andere programma's en bestanden. Er zijn virussen die zichzelf versturen naar uw contactpersonen zonder dat u dat merkt.

Spyware
Spyware is een verzamelnaam voor programma's die informatie verzamelen van de gebruiker en doorsturen naar de makers van het spywareprogramma. Die informatie wordt veelal gebruikt voor reclamedoeleinden. Met antispyware-software kunt u spywareprogramma's van uw computer verwijderen. In veel virusscanners is tegenwoordig ook een optie ingebouwd om spywareprogramma's te detecteren.
Spyware wordt ook steeds vaker voor andere doeleinden gebruikt, zoals het registreren van wachtwoorden, het laten crashen van uw computer, het veranderen van de startpagina van uw browser of zelfs het downloaden van persoonlijke bestanden.

U kunt infectie door virussen, adware en spyware voorkomen door alert te zijn bij het gebruik van uw internetverbinding.

Virusscanner
Installeer een goede virusscanner en zorg ervoor dat u deze regelmatig bijwerkt. Op die manier bent u er in ieder geval van verzekerd dat een virus gedetecteerd wordt voordat het schade kan aanrichten.
Bij een aantal internetaanbieders ontvangt u bij uw abonnement gratis een virus-filter op uw e-mail, dit kunt u terugvinden in de specificaties van de abonnementen op deze website.

Bijlagen
Open nooit bijlagen (documenten of programma's) die u ontvangt van onbekenden, maar wees ook altijd voorzichtig met het openen van bijlagen van bekenden.

Downloaden
Wees voorzichtig met het downloaden van bestanden vanaf het internet. Denk niet: "Dat zal mij niet gebeuren." Het aantal virussen op het internet neemt nog altijd toe; dagelijks komen er nieuwe virussen bij.