Virussen
Een virus is een klein programma dat in staat is om wijzigingen in bestanden op je apparaten aan te brengen. Een virus kan schade aanrichten door bijvoorbeeld bestanden te vernietigen. Een virus kan zichzelf vermenigvuldigen door een kopie van zichzelf 'vast te plakken' aan andere programma's en bestanden. Er zijn virussen die zichzelf versturen naar je contactpersonen zonder dat je dat merkt.

Spyware
Spyware is een verzamelnaam voor programma's die informatie verzamelen van de gebruiker en doorsturen naar de makers van het spywareprogramma. Die informatie wordt veelal gebruikt voor reclamedoeleinden. Met antispyware-software kun je spywareprogramma's van je computer verwijderen. In veel virusscanners is tegenwoordig ook een optie ingebouwd om spywareprogramma's te detecteren.
Spyware wordt ook steeds vaker voor andere doeleinden gebruikt, zoals het registreren van wachtwoorden of het downloaden van persoonlijke bestanden.

Je kunt infectie door virussen, adware en spyware voorkomen door alert te zijn bij het gebruik van je internetverbinding.

Virusscanner
Installeer een goede virusscanner en zorg ervoor dat je deze regelmatig bijwerkt. Op die manier ben je er in ieder geval van verzekerd dat een virus gedetecteerd wordt voordat het schade kan aanrichten.
Bij een aantal provider ontvangt je bij je abonnement gratis of tegen betaling beveiligingssoftware, dit kun je terugvinden in de specificaties van de abonnementen op deze website.

Bijlagen
Open nooit bijlagen (documenten of programma's) die je ontvangt van onbekenden, maar wees ook altijd voorzichtig met het openen van bijlagen van bekenden.

Downloaden
Wees voorzichtig met het downloaden van bestanden vanaf het internet. Denk niet: "Dat zal mij niet gebeuren." Het aantal virussen op het internet neemt nog altijd toe; dagelijks komen er nieuwe virussen bij.