De snelheid van je internetverbinding is afhankelijk van een aantal factoren.

Gebruikte techniek
Bij gebruik van ADSL of VDSL via de vaste telefoonaansluiting is de snelheid erg afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale. Bij kabel- en glasvezelinternet is dit geen beperking. Bovendien kunnen de gebruikte kabels binnenshuis ook de snelheid negatief beïnvloeden.

Openstaande verbindingen
Het aantal openstaande verbindingen op je computer; je kunt hierbij denken aan meerdere downloads die tegelijk actief zijn of share-programma's zoals BitTorrent.
Ook virusscanners en firewallsoftware kunnen de snelheid negatief beïnvloeden.

Virussen, adware en spyware
De aanwezigheid van virussen, adware of spyware kunnen de snelheid van je internetverbinding negatief beïnvloeden. Deze ongewenste programma's kunnen veel kracht van je computer of internetverbinding vergen.

Storing of onderhoud
Het is mogelijk dat je provider of de beheerder van het netwerk waar je gebruik van maakt bezig is met onderhoud in de wijk of dat er een storing is. In dat geval kun je uiteraard contact opnemen met je internetaanbieder.

Hoe kun je je snelheid verhogen?

Meet je snelheid
Langzaam internet ligt in de meeste gevallen aan de betreffende internetprovider. Voordat je gaat overstappen naar een nieuwe provider of je huidige provider boos opbelt, meet dan eerst de snelheid van je verbinding.

Om de nauwkeurigheid te waarborgen dien je alle overige programma's en apparaten die op het moment van meten gebruikmaken van de internetverbinding af te sluiten. Meet je snelheid ook niet via de wifi verbinding, maar gebruik een netwerkkabel die aan het thuisnetwerk is verbonden.
Indien de metingen herhaaldelijk erg laag zijn, neem dan contact op met je provider.

Verbeter je wifi-signaal
In veel gevallen is de internetsnelheid prima via een netwerkkabel, maar is het wifi-signaal niet zo snel als je had gehoopt.
Bij een draadloos signaal is het bereik in veel gevallen beperkt tot slechts een tiental meter. Hoe verder je weg staat van de router, hoe langzamer de verbinding zal zijn. Daarnaast hebben muren, plafonds en andere belemmeringen een negatieve invloed op het wifi-signaal. Bij veel huishoudens staat de router in de meterkast. Is dit bij jou ook het geval? Probeer dan eens de volgende adviezen:

  • Verplaats je router naar een kamer die centraler ligt dan de meterkast. Zodoende spreid je het bereik van het wifi-signaal beter.
  • Leg je router hoger in de meterkast.
  • Draai de eventuele antennes op je router in andere posities en meet je snelheid opnieuw.