Om te voorkomen dat u ongewenste e-mail ontvangt (zogenaamde 'Spam'), kunt u rekening houden met onderstaande tips:

Laat uw adres niet achter op internet
Laat nooit uw e-mailadres achter op websites, internetfora, nieuwsgroepen of andere zogenaamde communities. Webrobots van spammers speuren automatisch het web af op zoek naar deze e-mailadressen! Wilt u toch uw e-mailadres achterlaten, maak voor dat doel dan een apart e-mailadres aan, bijvoorbeeld bij Hotmail of Gmail.

Reageer niet op ongevraagde berichten
Als u antwoordt op spamberichten dan weet de spammer dat het e-mailadres bestaat en gebruikt wordt. U zult dan waarschijnlijk alleen maar meer spam ontvangen. Bovendien zitten er in de berichten soms links verborgen die geactiveerd worden als u de berichten beantwoordt. Klik ook nooit op zogenaamde "unsubscribe" links. Het is het beste om nergens op te klikken en het bericht te verwijderen.

Gebruik het BCC-veld in plaats van het CC-veld
Gebruik het BCC-veld als u naar meerdere mensen tegelijk mailt. Als u een adres invult in het BCC-veld wordt er ook een kopie van het bericht verstuurd, maar zonder dat de originele ontvanger kan zien aan wie de kopie verstuurd is. Zo houdt u de adressen geheim en kunnen spammers ze niet achterhalen.

Reageer niet op kettingbrieven
E-mails waarin u gevraagd wordt om het bericht naar zoveel mogelijk mensen door te sturen zijn meestal ook spam. Ga hier dus niet op in. Zo zorgt u ervoor dat uw eigen adres niet bevestigd wordt en geeft u geen adressen van anderen door.

Koop niets via ongevraagde berichten
Als u van spammers koopt, zorgt u ervoor dat het loont om te spammen. Doe dit dus niet.

Spam-filter
Mocht u ondanks deze tips toch veel spam ontvangen, dan zou u er over na kunnen denken een spam-filter aan te schaffen. Dit is een programma dat zich installeert in uw e-mail programma en de spam verwijdert voordat deze uw postvak bereikt.
Bij een aantal internetaanbieders ontvangt u bij uw abonnement gratis een spam-filter, dit kunt u terugvinden in de specificaties van de abonnementen op deze website.