Om te voorkomen dat je ongewenste e-mail ontvangt (zogenaamde 'Spam'), kun je rekening houden met onderstaande tips:

Laat je adres niet achter op internet
Laat nooit je e-mailadres achter op websites, internetfora, nieuwsgroepen of andere zogenaamde communities. Webrobots van spammers speuren automatisch het web af op zoek naar deze e-mailadressen. Wil je toch je e-mailadres achterlaten, maak voor dat doel dan een apart e-mailadres aan, bijvoorbeeld bij Gmail.

Reageer niet op ongevraagde berichten
Als je antwoordt op spamberichten dan weet de spammer dat het e-mailadres bestaat en gebruikt wordt. Je zal dan waarschijnlijk alleen maar meer spam ontvangen. Bovendien zitten er in de berichten soms links verborgen die geactiveerd worden als je de berichten beantwoordt. Klik ook nooit op zogenaamde "unsubscribe" links. Het is het beste om nergens op te klikken en het bericht te verwijderen.

Gebruik het BCC-veld in plaats van het CC-veld
Gebruik het BCC-veld als je naar meerdere mensen tegelijk mailt. Als je een adres invult in het BCC-veld wordt er ook een kopie van het bericht verstuurd, maar zonder dat de originele ontvanger kan zien aan wie de kopie verstuurd is. Zo houd je de adressen geheim en kunnen spammers ze niet achterhalen.

Koop niets via ongevraagde berichten
Als je van spammers koopt, zorg je ervoor dat het loont om te spammen. Doe dit dus niet.