Zakelijk bellen via DSL bij KPN

KPN gaat net als Bbeyond voice over DSL aanbieden. Het telecombedrijf is van plan bellen via DSL eerst aan te bieden op de zakelijke markt.

Grote voordeel van bellen via DSL is dat het zo'n 30 procent goedkoper is dan bellen via het vaste net van KPN. Later dit jaar of begin volgend jaar komt KPN ook met VoIP voor consumenten.

"Spraak en data groeien naar elkaar toe", zegt Eelco Blok, directeur van het vaste net van KPN in een interview met het tijdschrift Management Team. Blok reageert daarmee op de stap van Bbned-dochter Bbeyond dat begin deze maand als eerste startte met voice over DSL voor de zakelijke markt.

Ook Blok beschouwt vodsl als een belangrijke ontwikkeling die bellen goedkoper maakt. De spraakkwaliteit van VoDSL noemt Blok vergelijkbaar met die van bestaande telefonie. In Management Team karakteriseert hij het als een "eerste stap naar integratie van spraak en data".

KPN is nu nog druk bezig met experimenteren met VoDSL. Over een paar maanden denkt het telecombedrijf met een product te komen voor de zakelijke markt. Daarbij mikt men vooral op het midden- en kleinbedrijf. VoDSL is de moeite waard vanaf vijf telefoonlijnen, stelt KPN. Voor de consument is het hierdoor niet interessant.

Later dit jaar of begin volgend jaar komt KPN ook met Voice over IP (bellen via internet). Klanten met een ADSL-aansluiting kunnen die dienst dan gaan gebruiken. "De kwaliteit van VoIP was een probleem, maar die wordt steeds beter", zegt Blok. Tot nu toe hield KPN zich erg op de vlakte als het ging om nieuwe ontwikkelingen als VoDSL en Voice over IP. Het bedrijf is van plan om nu vaker naar buiten te treden en te communiceren over nieuwe diensten.

door Bron: Computable, 43.517 keer gelezen