WiFi voor grote afstanden dient zich aan

Het onderscheid tussen draadloze netwerken, zoals WiFi en 3G, gaat verdwijnen. Dat voorspelde Intel topman Paul Otellini op het 3GSM Congres in Cannes. Met name WiMAX, WiFi voor grote afstanden, zal voor die omwenteling moeten zorgen.

Met WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) kan een groot gebied van draadloos internet worden voorzien. De standaard maakt het onder meer mogelijk om zogenoemde Metropolitan Area Networks (MAN's) in te richten als alternatief voor ADSL- en TV-kabelnetwerken naar eindgebruikers. Het bereik bedraagt zo'n 50 kilometer versus 100 meter voor huidige WiFi-standaarden met 75 megabits per seconde als maximale bandbreedte. Door het grote bereik zijn de kosten per gebruiker laag. Die worden geschat op 100 tot 150 euro, en 5000 tot 30.000 euro per basisstation.

Otellini denkt dat WiMAX vooral in 2006 tot 2008 zal doorbreken. Het komt in 2006 in laptops beschikbaar en vanaf 2007 ook in mobiele telefoons. Nu al zijn bedrijven druk bezig met de voorbereidingen. Diverse ondernemingen, waaronder Nokia en Fujitsu, hebben zich aangesloten bij het WiMAX-forum. Afgelopen december is het Nederlandse zenderbedrijf Nozema lid geworden van het forum. Nozema biedt sinds vorig jaar ondersteunende draadloze internet diensten aan voor de professionele markt. Naast WiMAX (802.16) wil men in de toekomst ook Mobile-Fi (802.20), een breedband variant voor rijdend verkeer, gaan aanbieden.

AT&T, British Telecom en Nextel hebben op hun beurt aangekondigd dat zij met WiMAX aan de slag gaan, met dien verstande dat nog wel allerlei problemen moeten worden opgelost. WiMAX en WiFi zijn op dit moment nog gescheiden netwerken, en er kan interferentie optreden. Intel wil dat veranderen: het werkt samen met Siemens aan toekomstige basisstations en wil processoren en zender/ontvangers ontwikkelen die alle breedband varianten kunnen combineren.

door Bron: Computable, 45.058 keer gelezen