VVD pleit voor internetkabels in dijken

Twee Kamerleden van de VVD pleiten voor internetkabels in dijken. Daardoor zouden plattenlandsgebieden in Nederland kunnen worden voorzien van breedbandinternet. Het is onduidelijk hoe realistisch het voorstel is.

Van degenen die nu geen mogelijkheid hebben om breedband internet te nemen, wonen er velen dichtbij dijken, zo menen VVD-Kamerleden Afke Schaart en Anne-Wil Lucas. Zij halen cijfers aan waaruit blijkt dat 200.000 woningen en bedrijven in Friesland, Zeeland en Groningen geen snel internet hebben. Veel van deze woningen liggen in de buurt van dijken.
De Tweede Kamerleden zien mogelijkheden om afgelegen gebieden via de dijken van snel internet te voorzien door kabels in deze dijken aan te leggen. Ze willen van minister Verhagen (Economische Zaken) en staatssecretaris Atsma (Water) weten wat zij denken over het slim gebruiken van de waterkering.

Begin januari kwam naar buiten dat het toezicht en de controle op de kwaliteit van dijken efficiënter en beter kan door de aanleg van digitale kabels en sensoren. Hiervoor zouden al kabelgoten in ontwikkeling zijn. Volgens de Kamerleden kan via kabelgoten ook makkelijk een internetverbinding worden gelegd, zelfs van verschillende aanbieders.

door Bron: Nu.nl, 39.862 keer gelezen