VoIP-pionier in VS begint videotelefonie

Een van de eerste Amerikaanse bedrijven die met internettelefonie begon, breidt de belabonnementen volgend jaar met videotelefonie uit. Vonage is van plan in het eerste kwartaal van 2005 videotelefonie te gaan verkopen aan zijn belklanten. De tienduizenden Amerikanen met een Vonage-abonnement kunnen hun gesprekspartner dan niet alleen horen maar ook zien.

Daarvoor moeten ze wel over een geschikte telefoon beschikken, een met een camera en beeldscherm er in. Vonage werkt samen met het bedrijf Viseon aan een nieuwe videotelefoon, die waarschijnlijk vanwege een subsidie slechts enkele tientjes gaat kosten.

Vonage is een van de eerste bedrijven in Amerika die op grote schaal internettelefonie verkoopt. Abonnees krijgen een kastje dat ze met hun internetmodem moeten verbinden. Daardoor worden de telefoongesprekken niet meer afgehandeld via het traditionele, koperen telefoonnet maar via internet. Gesprekken via internet zijn goedkoper dan via het reguliere telefoonnet. Abonnees betalen een vast bedrag per maand en geen beltikken.

Het internetbelbedrijf heeft te maken met groeiende concurrentie, nu ook de gevestigde telecombedrijven in Amerika internettelefonie gaan verkopen. Zij beschikken reeds over behoorlijke klantenbestanden en werken niet met durfkapitaal maar met eigen vermogen.

Om de concurrentie een stap voor te blijven begint Vonage met videotelefonie. Het kleinere en lokaal opererende VoicePulse, ook een internettelefoniebedrijf, zegt ook videotelefonie te gaan verkopen en begint daarmee in de tweede helft van 2005.

Internettelefonie zet in Nederland zijn eerste wankele schreden. Het Rotterdamse Rits Telecom is een vroege handelaar in internettelefonie. Ook de eerste kabel- en ADSL-bedrijven breiden hun pakket uit met telefonie, waaronder UPC, Essent, CAI Westland, Zeelandnet, Casema, Wanadoo en recent Solcon met landelijk aanbod van ADSL-telefonie. Van videotelefonie is echter nog geen sprake. Dat komt in Nederland enkel nog in proefopstellingen voor.

door Bron: Planet, 61.339 keer gelezen