Virus Netsky.B neemt agressieve vormen aan

De internetproviders Wanadoo en Chello ondervinden zeer veel last van het woensdag opgedoken e-mailvirus Netsky.B. Chello meldde donderdag dat het virus zich even snel verspreidt als het zeer agressieve MyDoom, dat eind januari actief werd.

Wanadoo, dat in Nederland ongeveer 544.000 klanten heeft, spreekt over een "heftige uitbraak". De provider heeft, in tegenstelling tot Chello, van Netsky.B minder besmette e-mails onderschept dan van het virus MyDoom. Wel ziet Wanadoo een stijging in het aantal besmettingen. Bij Chello, goed voor ruim 300.000 abonnees, was dit donderdagmiddag stabiel.

Netsky.B komt binnen als een e-mail met verschillende kopteksten waaronder 'hello', 'read it immediately' en 'information'. De worm zoekt op geïnfecteerde systemen naar e-mailadressen en stuurt zichzelf door. Het virus zou beperkte schade veroorzaken en is makkelijk te verwijderen.

Op een schaal van een tot vijf, verhoogde computerbeveiliger Symantec het risiconiveau van het virus woensdagavond naar vier, wat voor het laatst gebeurde bij MyDoom. Computerbeveiliger Network Associates spreekt daarentegen niet van een virus met een hoog risico en verwacht ook niet dat het virus echt ernstige vormen aan zal nemen. Zowel Symantec als Network Associates kijkt bij het bepalen van het risico naar de snelheid van het virus, de schade die het virus aanricht, en het aantal meldingen dat ze binnenkrijgen van klanten.

Download hier de removal-tool van Symantec.

door Bron: Nu.nl, 40.885 keer gelezen