Uitrol VDSL2 bij XS4ALL vertraagd

Het antwoord van XS4ALL op supersnel kabelinternet van UPC en Ziggo komt pas vanaf september. Eerder was de planning nog om VDSL2 in de eerste helft van dit jaar uit te rollen.

De oorzaak voor dit uitstel ligt bij XS4ALL zelf maar ook bij moederbedrijf KPN. "We hadden nogal drukte bij XS4ALL, en KPN was wat minder snel dan we dachten. Ook de eigen infrastructuur moest nog worden voorbereid op de hogere snelheden die VDSL2 gaat bieden", vertelt woordvoerder Niels Huijbregts.

Dekking
VDSL2 komt wel in het grootste deel van Nederland beschikbaar. Echter zijn er volgens Huijbregts gebieden die niet aangesloten worden. Redenen daarvoor zijn enerzijds het bekende probleem van de afstand van de klant tot de wijkcentrale. Anderzijds kijkt de internetprovider ook naar de bevolkingsdichtheid. Dichtbevolkte gebieden komen als eerste aan de beurt, simpelweg omdat daar dan meer klanten zijn te behalen voor VDSL2.

VDSL2
De tweede generatie van VDSL haalt een theoretische snelheid van 250 Mb, maar zou in de praktijk meer rond de 100 Mb zitten. XS4ALL hanteert nog een marge en stelt dat 100 Mb alleen op zeer korte afstanden haalbaar is.

Glasvezel
De DSL-technologie legt het qua snelheid al wel af tegen de concurrerende kabel. Om in de toekomst nog hogere snelheden aan te kunnen bieden zal XS4ALL verder moeten kijken dan VDSL2 en zich richten op glasvezel.
XS4ALL verwijst klanten die op zoek zijn naar glasvezel op het moment nog door naar KPN. Die rolt een glasvezelnetwerk uit, waarover XS4ALL ook zijn diensten wil gaan aanbieden. Wanneer is nog onbekend. "Op dit moment is glasvezel nog maar voor 2% van de huishoudens beschikbaar", aldus XS4ALL.

door Bron: Webwereld, 53.849 keer gelezen