Steeds meer HD-zenders in basispakket providers

Door de stijgende verkoop van HD-televisies en HD-decoders nemen providers steeds vaker HD-zenders op in hun basispakket van digitale en interactieve televisie. Daarnaast kunnen klanten vaak ook nog een aanvullend HD-pakket bestellen.

De twee grootste digitale TV-aanbieders van Nederland -Ziggo en KPN- hebben sinds kort HD-zenders in hun basispakket en ook glasvezelproviders die hun diensten via Glashart Media aanbieden (o.a. Vodafone, Lijbrandt, XMS) bieden standaard HDTV.
KPN dochter XS4ALL is sinds kort ook gestart met het standaard meeleveren van de 10 meest bekeken Nederlandse zenders in HD-kwaliteit. Echter moet hiervoor wel voldoende snelheid beschikbaar zijn. Het HD-signaal verbruikt namelijk veel meer bandbreedte dan een standaard digitale televisie signaal.
Opvallend is dat Telfort, ook dochter van KPN, op dit moment nog helemaal geen HD-zenders aanbiedt, ook niet in een aanvullend zenderpakket.

Providers UPC en Tele2 houden zich voorlopig nog stil, bij hen zijn HD-zenders alleen tegen betaling te bekijken. Ook de providers die digitale televisie aanbieden via Digitenne blijven hierbij buitenspel. Technisch gezien is het namelijk niet mogelijk HD-zenders te ontvangen via de draadloze Digitenne techniek (DVB-T).

Met HDTV wordt een beeldkwaliteit bereikt die tot vijf keer scherper is dan analoge televisie. Daarnaast heeft het beeld meer kleurdiepte, verlopen de bewegingen vloeiender en is ook het geluid scherper.

door 41.885 keer gelezen