Nieuwe UDSL-technologie voor breedbanddiensten

Texas Instruments heeft afgelopen maandag Uni-DSL, of UDSL, aangekondigd . Deze technologie zorgt ervoor dat de bandbreedte van DSL-lijnen kan stijgen tot het niveau waarop signalen voor high-definition televisie (HD-TV) en andere diensten, zoals streaming video en voicecommunicatie, zonder problemen doorgegeven kunnen worden.

De Uni-DSL-technologie is backwards compatibel met bestaande DSL-versies zoals ADSL en VDSL en kan snelheden bereiken tot een maximum van 200Mbps aldus Pete Chow, chief technology officer DSL-technologie bij Texas Instruments.
De twee grootste problemen van de huidige DSL-diensten hebben te maken met afstand en snelheid. Hoe verder een abonnee van de centrale afzit, hoe lager dat snelheid is. Op dit moment zijn er volgens het DSL Forum iets meer dan 73 miljoen DSL-abonnees.

De meeste maken gebruik van ADSL waarmee een snelheid van 8Mbps downstream mogelijk is op afstanden van maximaal 5 a 6 kilometer. VDSL biedt hogere snelheden aan, namelijk maximaal 52Mbps. Deze techniek heeft echter een maximale afstand tot de centrale van 800 meter.
UDSL biedt een tussenoplossing aan, aldus Chow. Omdat de technologie compatibel is met ADSL- en VDSL-standaarden voldoet het ook aan de eisen van beide technologieën. Bijvoorbeeld op afstanden van meer dan 1km biedt UDSL ADSL-snelheden aan, terwijl op afstanden kleiner dan 1km VDSL-snelheden en hoger, maximaal 200Mbps, aangeboden zullen worden.

door Bron: Tweakers, 47.170 keer gelezen