Nieuwe organisatie voor Nederlandse ISP's

Nadat eind vorig jaar de branchevereniging van Nederlandse internetproviders, NLIP, op losse schroeven kwam te staan na het vertrek van XS4ALL en Bit, is nu het Internet Service Provider Overleg, ISPO, officieel van start gegaan.

Het ISPO heeft een andere opzet dan de NLIP. Voorheen onderhandelde de NLIP als spreekbuis van de providers met partijen als de overheid, terwijl maar een minderheid van de providers bij de NLIP was aangesloten. Ook leek de NLIP erg op consensus gericht, iets dat volgens XS4ALL en Bit in belangrijke zaken zoals de Europese bewaarplicht voor internetproviders hun belangen schaadde.

Het ISPO is nadrukkelijk geen organisatie die alle ISP's vertegenwoordigt. Een kerngroep van leden, bestaande uit Bit, Demon, Luna, Planet Internet, UPC, Tiscali, Wanadoo en XS4ALL bereidt via het ISPO dossiers voor waarover politiek en pers worden ingelicht. Deze dossiers dragen niet het standpunt uit van alle ISP's, maar dienen als een leidraad voor discussie.
De eerste case waarover het ISPO zich buigt is de eerder genoemde bewaarplicht. In een brief aan de Vaste Kamercommissie voor Justitie betogen de providers dat zelfs een minimale invulling van de Europese richtlijn de 'levensvatbaarheid van de internetindustrie ernstig bedreigt'.

door Bron: Tweakers, 54.423 keer gelezen