Meer digitale telefonie dan vaste aansluitingen

Het aantal digitale telefonie (VoIP) aansluitingen is voor het eerst groter dan het aantal vaste lijnen. Minder belangstelling voor een traditionele vaste lijn en een daling in deze soort aansluitingen, maakt dat het aantal VoIP-aansluitingen een flinke groei heeft doorstaan.

Dat blijkt uit het kwartaaloverzicht Marktrapportage Elektronische Communicatie van Economische zaken over de ontwikkelingen op de telecom- en ICT-markt. Het totaal aantal aansluitingen in Nederland bleef nagenoeg gelijk op 5,8 miljoen. Hierbinnen was een verschuiving te zien naar VoIP-aansluitingen. Aan het eind van het eerste kwartaal waren er 3 miljoen VoIP-aansluitingen en 2,8 miljoen zogenoemde PSTN-aansluitingen.

Het aantal internetbellers steeg met 4,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, naar 3 miljoen aansluitingen aan het einde van het eerste kwartaal dit jaar. Overige aansluitingen voor vaste telefonie daalden met 3,3 procent naar 2,8 miljoen. Software voor op de computer, als bijvoorbeeld Skype, wordt in de VoIP-cijfers niet meegenomen.

Uit het onderzoek bleek verder onder meer dat de gemiddelde downloadsnelheid in Nederland langzaam oploopt. Dit ging van 4950 kilobit per seconde in 2008 naar 5362 kilobit per seconde in het derde kwartaal van dit jaar.

door Bron: Emerce, 53.726 keer gelezen