Kroes: sneller internet nodig voor groei economie

De Europese Commissie moet meer geld investeren in snel breedbandinternet om de groei van andere continenten te kunnen bijhouden. Dit zei Eurocommissaris Neelie Kroes onlangs tijdens het Broadband World Forum in Amsterdam.

Kroes duidt hierbij op de Digital Connecting Europe Facility, een plan om 45 miljoen bijkomende huishoudens in Europa aan te sluiten op supersnel internet.
Het plan gaat uit van een investering van 1 miljard euro per jaar met een totaal van 9,2 miljard. Kroes benadrukt hierbij dat deze investeringen zichzelf zullen terugverdienen. Een grotere internetsnelheid is namelijk niet alleen van belang voor de IT-sector, maar kan de samenleving in allerlei sectoren geld besparen. Een voorbeeld is het langer thuis laten wonen van ouderen, die via internet op afstand begeleid kunnen worden.
De investeringen zullen niet alleen gunstig zijn voor de overheidsuitgaven, maar uiteraard ook voor de commerciële sector, waarbij bijvoorbeeld tijdens de huidige economische crisis een belangrijke rol is weggelegd voor online winkelen.

"We hebben nog lang niet de grenzen bereikt van wat we met internet kunnen. Laten we die ontwikkelingen niet remmen met langzame verbindingen." Daarbij wijst Kroes op de aanleg van vooral glasvezelnetwerken en snel mobiel internet (bijvoorbeeld 4G) die in de behoefte kunnen voorzien van technische innovaties als bijvoorbeeld het snel groeiende cloud-computing.
Eurocommissaris Kroes geeft aan dat op dit moment het internetgebruik elke 2 tot 3 jaar verdubbelt en dat de netwerken dus over meer capaciteit moeten gaan beschikken om de concurrentiestrijd niet te verliezen ten opzichte van landen als de VS. Hier zijn vandaag de dag tachtig procent van de huishoudens aansluitbaar op een 100 Mbps verbinding, een verviervoudiging in drie jaar.

door Bron: ZDNet, 41.655 keer gelezen