KPN mag proef flat-fee-internet beginnen

De Opta heeft KPN toestemming gegeven voor een proef met het aanbod van internet over de gewone telefoonlijn voor een vast bedrag per maand. Dit blijkt uit een publicatie van de Opta, een antwoord op een verzoek van KPN-bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer om deze dienst aan te kunnen bieden. Officieel krijgt ze de naam 'Friact' mee, Flat Rate Internet Access Call Termination .

De internet inbeldiensten met een vast tarief moet uitgaan van reële kostenoriëntatie, vindt de Opta. In september 2003 leidde het verzoek van KPN, wegens het ontbreken van noodzakelijke gegevens, tot een negatief besluit van de Opta. Maar na maandenlange correspondentie tussen de Opta en KPN is de reactie van de toezichthouder nu wel positief.

De Opta en KPN zijn het eens over het feit dat, afhankelijk van de hoogte van het eindgebruikertarief, Friact vooral aantrekkelijk is voor een deel van de gebruikers die in gebieden wonen waar op korte termijn geen breedbandinternet mogelijk is.

KPN liet vandaag tijdens de jaarcijfers weten dat ADSL voor 99 procent van de centrales beschikbaar is. Bij 1 procent is dat dus niet het geval, plus gebruikers die te ver van een centrale wonen om er ADSL voor aan te bieden.

"Concurrentieverstorende effecten zijn niet meer te verwachten, maar er is wel concurrentie voor ADSL en voor internet via de kabel, van bijvoorbeeld UPC", aldus de Opta. Maar: "Het college acht mogelijke verheviging van concurrentie niet onwenselijk."

door Bron: Opta (PDF), 50.338 keer gelezen