Kink in de glasvezel voor Amsterdam

De rechtbank in Groningen heeft afgelopen vrijdag bepaald dat de stad Appingedam de aanleg van een glasvezelnetwerk moet staken. Volgens de rechter is het namelijk nog niet duidelijk of er sprake is van staatssteun.

De gemeente Appingedam zal door de gerechtelijke uitspraak toestemming voor de investeringen moeten gaan vragen aan de Europese Commissie. Wanneer men daar vindt dat het om staatssteun gaat, dan kunnen de huidige plannen weggegooid worden.

De plannen van Appingedam lijken sterk op die van Amsterdam, waar wij enkele dagen terug nog over berichtten. Het is de bedoeling dat in Amsterdam een modern en snel glasvezelnetwerk aangelegd gaat worden. De aanlegkosten zijn geraamd op 700 miljoen euro. De Amsterdamse overheid zal hiervan in eerste instantie 7 miljoen euro voor haar rekening nemen, maar dit bedrag zal naar verwachting hoger worden als er meer aansluitingen opgeleverd worden.
Bedrijven uit Amsterdam hebben aangegeven een ander deel van de kosten op zich te nemen.

De gevolgen van deze uitspraak zullen ook gevolgen hebben voor Amsterdam. Advocaat Winfred Knibbeler, die namens Essent de zaak aanspande tegen Appingedam, meent dat ook Amsterdam nu toestemming zal moeten gaan vragen in Brussel. Een dergelijke procedure kan meer dan een jaar duren en dan is het nog maar de vraag of het antwoord ook positief zal zijn.
In de ogen van de advocaat ontbreekt namelijk de noodzaak voor een nieuw netwerk aangezien er al mogelijkheden zijn voor snel internet. Als er al goede beschikbare opties zijn, is de kans erg klein dat de Europese Commissie zijn toestemming zal geven.
Citynet, het bedrijf dat het Amsterdamse netwerk aan zal leggen, ziet een eventueel onderzoek door Brussel echter vol vertrouwen tegemoet.

door Bron: Tweakers, 51.263 keer gelezen