IP-telefonie komt van de grond

De markt voor IP-telefonie lijkt nu, na jaren van niet ingeloste beloftes, goed van de grond te komen. Tussen 2003 en 2008 zal de verkoop van chips voor 'voice over IP' (VoIP) jaarlijks gemiddeld met 48 procent groeien en zo uitkomen op een omzet van 1,7 miljard dollar. Deze verwachting spreekt marktonderzoeker IDC uit in een nieuw rapport.

De voordelen van pakketgeschakelde telefonie voor service providers, bedrijven en consumenten komen volgens IDC nu steeds duidelijker aan het licht. Dit inzicht zal naar verwachting van de onderzoekers leiden tot een versnelde adoptie van VoIP. Binnen dit marktsegment zullen breedband-gateways voor consumententoepassingen de snelst groeiende categorie vormen.

Onderzoeker Sean Lavey stelt dat de overschakeling naar VoIP inmiddels "goed op weg" is. De verkoop van media-gateways en switches aan dienstenaanbieders, IP-telefooncentrales en dito telefoontoestellen aan bedrijven en breedband-gateways aan kleine bedrijven en consumenten neemt gestaag toe.

Om de vaart erin te houden, moeten chipfabrikanten wel aantonen dat zij de kosten van volgende generaties VoIP-chips kunnen terugdringen en niet alleen uit zijn op steeds hoger geintegreerde schakelingen, aldus IDC. Fabrikanten van eindproducten zijn ook gebaat bij kant-en-klare oplossingen, bestaande uit de chips plus onderliggende software.

door Bron: Automatisering Gids, 58.825 keer gelezen