Internettoegang via tv in 87% van alle huishoudens

Internettoegang via tv in 87% van alle huishoudens

Met de introductie van de slimme televisie, of smart tv, kregen we toegang tot apps zoals het nieuws en weer. Maar het grootste voordeel was de toegang tot internet voor streaming videodiensten zoals Netflix, Videoland, Pathé Thuis en Youtube. Ondertussen kan 87% van alle Nederlandse huishoudens via de tv het internet op.

Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat op dit moment ruim de helft (58%) van alle Nederlandse huishoudens online kan via een smart tv. Daarnaast heeft nog eens bijna een derde (29%) de mogelijkheid om op een andere manier een internetverbinding via de televisie te maken. Denk daarbij aan een laptop, mediaspeler, gameconsole, (interactieve) tv decoder of Chromecast.

Groei online via tv
Waar in 2011 meer dan tweederde (70%) van de Nederlandse huishoudens nog geen mogelijkheid had om via de tv online te kunnen, is dat eind 2020 dus nog maar net iets meer dan één op de tien (13%). Het omslagpunt kwam begin 2015.

Het feit dat de smart tv de standaard zou worden is een voorspelling die Philips al in 2012 deed aan de hand van eigen onderzoek. In dat jaar was al 80 procent van alle smart tv's in Nederland voorzien van een internet verbinding. En op driekwart van de connected smart tv's werd toen al minimaal een keer per dag een interactieve televisie-app gebruikt.

Opmars interactieve tv-decoder
Het onderzoek van Telecompaper bevestigd met 58 procent de 'smart tv standaard' ook als meest gebruikte methode om online te gaan via de tv. Op de tweede plaats staat de Chromecast van Google die in bijna twee op de vijf (18%) huishoudens gebruikt wordt. In 2019 leek de interactieve tv-decoder, zoals de Horizon box van Ziggo, hard op weg de Chromecast te passeren. In dat jaar steeg het aantal huishoudens die middels een dergelijke box via de tv online ging naar 17 procent. Daar is het sindsdien echter blijven steken.

De laptop wordt ook nog relatief vaak, in een op de tien (10%) huishoudens, gebruikt als methode om via de tv online te gaan. De percentages voor het gebruik van andere mediaspelers, zoals de Apple TV en gameconsoles als de Playstation of Xbox schommelen tussen de 3 en 5 procent. Daarbij valt op dat het gebruik van de Apple TV in acht jaar tijd maar zeer beperkt gegroeid is; van 2 procent in 2012 naar 5 procent nu.

door 3.825 keer gelezen