Nederlandse internetsnelheden verschillen enorm per gemeente. Toch verkopen internetaanbieders overal standaardpakketten met gelijke snelheden, die ze niet kunnen waarmaken. Dat blijkt uit een analyse van 150.000 Nederlandse huishoudens door Breedbandwinkel.nl.
Het onderzoek werd uitgevoerd in de 25 grootste gemeenten. De gemeente waar de geleverde internetsnelheid het meest afwijkt van de beloofde snelheid is Tilburg. Daar krijgt de gemiddelde abonnee nog geen derde van de downloadsnelheid die de aanbieder belooft, namelijk 32,7%. In Apeldoorn (36,1%) en Arnhem (38,5%) is de situatie niet veel beter.
Peter van Wezel, directeur van Breedbandwinkel.nl: "Uit eerder onderzoek bleek al dat individuele consumenten in sommige, maar niet uitzonderlijke, gevallen nog geen 15% krijgen van de internetsnelheid waar ze voor betalen. Nu blijkt bovendien dat die verschillen niet gelijkmatig over het land verdeeld zijn, met Tilburg als ongelukkige verliezer."
Een tweede probleem is de maximum haalbare downloadsnelheid. Zo halen inwoners van Apeldoorn, Zaanstad en Groningen gemiddeld maar 10,9 Mbit - nog geen 40% van de downloadsnelheid die inwoners van Amersfoort, Maastricht en Emmen tot hun beschikking hebben (gemiddeld 27,9 Mbit). Hoofdstedelingen moeten het doen met gemiddeld 12,1 Mbit. De stedelijkheid van een gemeente lijkt dus niet van invloed.
Afstand tot wijkcentrale te groot
Wie kiest voor een zo hoog mogelijke beloofde snelheid komt dus bedrogen uit: een consument die een downloadsnelheid van 50 Mbps afsluit, kan alsnog een tragere verbinding hebben dan iemand in een nabij gelegen gemeente die een veel goedkoper abonnement van 30 Mbps afsluit. Daarover klagen heeft meestal weinig zin. Van Wezel: "Consumenten die bij hun aanbieder klagen over de lage snelheid van hun ADSL-verbinding, wordt vaak verteld dat dat komt doordat ze te ver van de wijkcentrale af zitten. Als individu kun je daar weinig tegenin brengen. Het enige dat de consument kan doen is zich vooraf verdiepen in de te verwachten internetsnelheid op zijn adres en zorgen dat binnenshuis alle bekabeling en computers in orde zijn. Helpt dat ook niet, dan is een overstap naar glasvezel- of kabelinternet vaak de enige uitweg."