Groei digitale televisie zet door

Afgelopen jaar groeide het aantal aansluitingen op digitale televisie tot meer dan 64% van de huishoudens, waarmee een groei van 21% werd gerealiseerd. Opnieuw kwamen er 800.000 huishoudens met digitale televisie bij. Dat blijkt uit de elfde editie van de kwartaalmonitor Digitale Televisie.

Aan het eind van 2009 waren er meer dan 4,5 miljoen aansluitingen op digitale televisie via de aanbieders van digitale televisie via de kabel, satelliet, ether en internet.

Ook de verkoop en penetratie van platte en HD schermen steeg in 2009 ondanks de zwakke economische situatie. Daardoor stond aan het eind van 2009 in 86% van de huiskamers een plat scherm. In 70% van alle Nederlandse huiskamers staat nu een toestel geschikt voor Full HD of HD Ready ontvangst. Er werden vrijwel 1,9 miljoen toestellen verkocht.
De verwachting voor 2010 is nog beter, omdat er een verkoop van 1,95 miljoen toestellen wordt verwacht. In 2009 bleek ook de introductie van schermen met LED techniek op gang te komen. In 2011 zal al meer dan de helft van de verkochte LCD-toestellen de LED techniek hebben.

Uit de studie blijkt tevens dat de settopbox voor digitale televisie met standaard resolutie (SD) inmiddels in de verkopen wordt verdrongen door zowel HD settopboxen als de CAM modules welke direct in de televisie gestoken kunnen worden. Sinds het vierde kwartaal van 2009 worden er meer settopboxen met HD ontvangst dan met SD ontvangst verkocht.

De Monitor Digitale Televisie wordt ieder kwartaal uitgebracht door het ketenoverleg Digitale TV, een samenwerkingsverband van producenten, omroepen (publiek en commercieel), AV Facilitaire industrie en distributiepartijen en is ontstaan n.a.v. een initiatief van iMMovator Cross Media Network.

door Bron: iMMovator, 59.466 keer gelezen