Gigabit internet nu beschikbaar op 5,5 miljoen adressen

Gigabit internet nu beschikbaar op 5,5 miljoen adressen

Volgens brancheorganisatie NLconnect hebben inmiddels bijna vijf en een half miljoen woonadressen toegang tot gigabit internet. Dat zijn internetverbindingen met een maximale downloadsnelheid van 1.000 Mb (1 Gb). Uiteraard moet de betreffende bewoner daarvoor wel beschikken over een gigabit internetabonnement.

Onderzoeksbureau Stratix verzamelde in opdracht van NLconnect alle informatie en data over internetproviders die gigabit internetabonnementen in Nederland aanbieden. Daaruit bleek dat op dit moment zo'n tweederde van alle huishoudens, ofwel 5.490.000, gigabit-ready is. Bijna alle huishoudens, te weten 96 procent of 7.880.000, kan inmiddels beschikken over een internetverbinding met een downloadsnelheid van meer dan 500 Mb.

In 2020 stelde de overheid zich achter de doelstellingen van de Gigabit Society. Daarin werd bepaald dat de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking eind 2023 zou moeten kunnen beschikken over een internetverbinding met een downloadsnelheid van 1 Gb. Die doelstelling lijkt nu, eind 2021, dus al behaald. Dit is volgens NLconnect vooral te danken aan de voortvarende uitrol van glasvezel en de snelle uitrol van DOCSIS3.1 door kabelexploitanten.

Digitale connectiviteit belangrijker dan ooit
De coronacrisis heeft heel Nederland doen beseffen hoe belangrijk digitale connectiviteit is. We gingen noodgedwongen massaal thuiswerken en vergaderen via beeldbel-apps als Teams en Skype. De behoefte aan kwalitatief goede breedband internetverbindingen is daardoor de afgelopen tien maanden fors toegenomen.

"De Nederlandse breedbandnetwerken zijn gelukkig van absolute wereldklasse en hielden ons land dit jaar verbonden. De breedbandindustrie investeert dan ook al jaren grote sommen private middelen in upgrades en in nieuwe netwerken", vertelt Mathieu Andriessen, directeur van NLconnect.

Uitrol glasvezel ondanks coronacrisis versneld
Ondanks alle contactbeperkende maatregelen is de uitrol van glasvezelnetwerken dit jaar toch versneld. In totaal kwamen er bijna 400.000 nieuwe aansluitingen bij. Die versnelling zet ook volgend jaar door. KPN maakte onlangs bekend volgend jaar zelf al 500.000 nieuwe glasvezelaansluitingen te willen realiseren. Op termijn wil de provider 80 procent van alle Nederlandse huishoudens van een glasvezelaansluiting voorzien. Naast KPN telt Nederland nog diverse andere aanbieders van glasvezelnetwerken. Partijen als T-Mobile en DELTA Fiber hebben hun glasvezeldoelen de afgelopen jaren ook naar boven bijgesteld.

Acht jaar geleden, in 2012, waren Open Fiber, Tweak en Jonaz de eerste glasvezelproviders die al internetverbindingen met downloadsnelheden van 1 Gigabit aanboden. Tegenwoordig bieden bijna alle glasvezelproviders, zoals T-Mobile, KPN, TriNed, Caiway, Kabelnoord, Youfone en nieuwkomer Freedom, deze snelheden ook aan.

De eerste kabelexploitant die in Nederland gigabit-internet aanbood was niet, zoals u misschien zou verwachten, VodafoneZiggo maar DELTA, eind 2018. VodafoneZiggo volgde bijna een jaar later, in de herfst van 2019. In oktober maakte VodafoneZiggo bekend dat de provider de grens van 2 miljoen adressen waar de provider gigabit internet kan aanbieden bereikt had.

Weinig animo voor gigabit vóór coronacrisis
Uit een onderzoek van Telecompaper, gehouden in de negen maanden vóórdat de coronacrisis uitbrak, bleek dat Nederlanders nog maar weinig animo hadden voor gigabit-internetabonnementen. In die periode koos slechts vier procent van de consumenten die een nieuw internetabonnement afsloot voor een gigabit variant. Verreweg de meeste consumenten kozen voor zogenoemde midrange abonnementen, met een downloadsnelheid tussen 30 en 250 Mb.

door 3.541 keer gelezen