Fusie tussen Vodafone en Ziggo goedgekeurd

De Europese Commissie heeft de fusie tussen telecomproviders Ziggo en Vodafone goedgekeurd. Aan de goedkeuring hangt echter wel één belangrijke voorwaarde: Vodafone moet zijn activiteiten voor vast internet en bellen afstoten. Na de fusie gaan de bedrijven verder met het vaste kabelnetwerk van Ziggo en het mobiele netwerk van Vodafone.

De Europese Commissie is van mening dat door de afstoting er voldoende concurrentie op de vaste internet markt blijft. Momenteel biedt Vodafone haar vaste internet deels aan via het netwerk van KPN. Het is nog onbekend wat er met het internet, bellen en tv deel van Vodafone gaat gebeuren en door wie dit wordt overgenomen. Een overname moet door de Europese Commissie worden goedgekeurd. Ook is nog niet bekend onder welke naam de gefuseerde bedrijven verder gaan.

Momenteel is provider KPN de enige speler op de telecom- en televisiemarkt die in heel Nederland vaste en mobiele diensten aanbiedt via een eigen netwerk. Door de fusie tussen Vodafone en Ziggo ontstaat nu een tweede speler die deze combinatie aan kan bieden.

Autoriteit Consument & Markt
De Autoriteit Consument & Markt had eerder dit jaar bij de Europese Commissie aangekaart dat zij zelf de voorgenomen fusie wilden onderzoeken, maar dit verzoek werd geweigerd door Brussel. De ACM reageert behouden op het besluit van de Europese Commissie: "Het betekent een grote verandering in de Nederlandse telecommarkt. Er zijn straks twee grote spelers. ACM bekijkt daarom of er aanpassing of aanscherping nodig is van de huidige regels zodat er voldoende toegangsmogelijkheden blijven voor concurrenten op de netwerken. Op die manier zorgen we ervoor dat de consument voldoende keuze houdt", aldus Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt.

Een van de mogelijkheden die al langere tijd wordt geopperd is het verplicht openstellen van Ziggo's kabelnetwerk voor concurrenten. Telecomprovider KPN is destijds ook verplicht om hun netwerk open te stellen voor eerlijke concurrentie.

door 8.092 keer gelezen