Eindhoven sluit woningen aan op glasvezel

De gemeente Eindhoven gaat samen met de vijf plaatselijke woningbouwcorporaties binnen een jaar ruim 6000 huurwoningen aansluiten op een glasvezelnet. Om te beginnen wordt via dat net een basispakket aangeboden bestaande uit breedbandinternet, telefonie en het radio- en TV-signaal.

De verwachting is dat dit pakket snel wordt uitgebreid met allerlei extra diensten. Wethouder W. Claassen heeft dit woensdag bekendgemaakt. Het plan sluit volgens hem aan op het experiment Kenniswijk. Die proef begon drie jaar geleden.

Kenniswijk
De intentie was binnen vier jaar met steun van het ministerie van Economische Zaken enkele tienduizenden adressen in de regio Eindhoven-Helmond aan te sluiten op een glasvezelnet. Dat is om allerlei redenen niet gelukt. Onlangs liet minister Brinkhorst van Economische Zaken weten dat hij met het nog beschikbare geld ook andere, soortgelijke initiatieven elders in het land wil steunen.

Het ministerie van EZ had voor Kenniswijk 45 miljoen euro beschikbaar. Dat geld zou vrijkomen als het bedrijfsleven evenveel zou investeren in het project. Dat is niet gebeurd, onder meer omdat de ICT-sector de afgelopen jaren min of meer instortte. Ook het bedrijf dat het glasvezelnet zou aanleggen, stopte ermee. Van de geplande aansluitingen zijn er slechts 2000 gerealiseerd.

door Bron: Planet, 53.527 keer gelezen