Eerste gigabit-verbinding in Amerika aangekondigd

Inwoners van Chattanooga, een plaats in de Amerikaanse staat Tennessee, krijgen eind dit jaar een glasvezelverbinding die snelheden tot een Gigabit (1.000 Mb) per seconde mogelijk maakt. De prijs is 349,99 dollar per maand en daar is geen telefonie of TV bij inbegrepen.

EPB, het bedrijf dat het netwerk aanlegt, maakte dit bekend tijdens een conferentie over glasvezel in Las Vegas. Tegenover CNN verklaart Harold DePriest, algemeen directeur van EPB, dat het bedrijf zelf nog niet helemaal zeker is van de prijsstelling. "We bieden het snelste internet van de VS aan en 350 dollar is een hoop geld, maar 1Gbps is ook een enorm hoge snelheid. We weten nog niet exact wat de kosten voor ons zullen zijn, dus de prijsstelling is lastig te bepalen en nog niet definitief", aldus DePriest. Waarschijnlijk zijn de snelle abonnementen met name gericht op de zakelijke markt, zo meent CNN.

EPB is met dit netwerk de eerste partij in Amerika die een Gigabit per seconde aan consumenten levert. De snelheid van het netwerk is mogelijk door de zogenaamde GPON-technologie. Hiermee streeft het bedrijf het National Broadband Plan voorbij, waarin staat dat 100 miljoen Amerikaanse huishoudens voor 2020 een internetverbinding van ten minste 100 Mb per seconde moeten hebben.
Ook is EPB sneller dan Google, dat eerder dit jaar aangaf te willen starten met glasvezelprojecten door heel Amerika, waarbij ook de snelheid van 1 Gigabit per seconde beloofd werd.

door Bron: EPB, 60.127 keer gelezen