Casema: Nederland wordt een grote hotspot

Kabelbedrijf Casema en Versatel hebben een overeenkomst getekend voor de overname van Versatel's WLL-licentie door Casema. Casema gaat deze licentie gebruiken voor WiMAX omdat zij er van overtuigd is deze nieuwe technologie een belangrijke rol kan spelen in het verwezenlijken en uitbreiden van haar breedbandinitiatieven.

WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) is een standaard voor breedbandige draadloze netwerken met middelgroot bereik. WiMAX wordt op dit moment nog niet echt commercieel toegepast. In Nederland en andere landen zijn wel proefprojecten maar netwerken zijn er nog niet. Met een theoretisch bereik tot 50km en een datasnelheid tot 70 Mbit/s overtreft WiMAX de Wi-Fi-techniek, die nu tot maar 100m komt. Vanwege het grote bereik wordt WiMAX ook gezien als een alternatief of opvolger van GSM en UMTS.

De missie van Casema is iedereen op ieder moment en op elk scherm of apparaat infotainment te kunnen bieden. Daarvoor is behalve een grote bandbreedte op de vaste netwerken ook een grote bandbreedte op mobiele netwerken nodig.

Volgens Sytse Zuidema, Vice President Strategie en Marketing, lag het dus voor de hand dat Casema interesse had in een deze licentie en er snel mee aan de slag wil. "Nu wij de licentie hebben, rollen wij op korte termijn al diensten uit. In eerste instantie moet je daarbij denken aan het aansluiten van industrieterreinen en afgelegen dorpskernen met internet, telefonie en in de toekomst ook RTV, ook buiten ons huidige operatiegebied. Maar daarnaast gaan we de licentie gebruiken om samen met partners als Samsung en Alcatel nieuwe diensten te ontwikkelen en te testen. Eigelijk willen we van heel Nederland een grote 'hot spot' maken zodat iedereen zowel binnenshuis als buiten gebruik kan maken van onze diensten."

door Bron: Casema, 77.331 keer gelezen