Breedbandwinkel jaaroverzicht 2008

Met het einde van het jaar in zicht is het tijd eens terug te kijken op de ontwikkelingen van de breedbandmarkt in 2008. In dit artikel vindt u een overzicht met de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar.

Providers
De providers hebben in 2008 niet stil gezeten wat betreft fusies en naamswijzigingen. Zo overwoog KPN in april al zijn merk Planet Internet te herpositioneren. Deze in 1995 opgerichte dochter-provider van KPN verloor in het voorgaande jaar 27.000 klanten waardoor KPN genoodzaakt werd kritisch naar zijn internet portefeuille te kijken. Volgens KPN was de keur aan verschillende merknamen voor klanten te verwarrend.
Uiteindelijk werd in juni bekend dat KPN definitief de stekker uit Planet wilde trekken en naar een aanbod toe wil werken met alleen de merken KPN, XS4ALL en Telfort. Hierbij zal uiteindelijk dus ook het merk Het Net verdwijnen.
In juni werd ook bekend gemaakt dat provider Orange verder zou gaan onder de naam Online. Deze naamswijziging was gevolg van de overname van Orange Nederland door het mobiele telecombedrijf T-Mobile.
De meest opmerkelijke fusie van het jaar vond plaats in mei 2008 wanneer kabelproviders @Home, Casema en Multikabel fuseerden tot het nieuwe bedrijf Ziggo. Hiermee is Ziggo op dit moment het grootste kabelbedrijf van Nederland.

Snelheidsverhogingen
Ook in 2008 hebben een aantal providers hogere snelheden doorgevoerd in hun aanbod. Zo heeft UPC in februari de snelheid van het Extreme abonnement (tegenwoordig UPC Internet 24) verhoogd van 20 naar 24 Mbit.
Dat nog veel hogere snelheden haalbaar zijn via de Kabel werd duidelijk in september toen UPC de Fiber Power abonnementen introduceerde. Met downloadsnelheden van 60 en 120 Mbit zijn dit UPC's snelste abonnementen. Op dit moment zijn de Fiber Power abonnementen slechts beschikbaar in een tiental gemeenten. In 2009 zal UPC de dekking van deze abonnementen verder uitbreiden.
In december volgde ook Ziggo met snelheidsverhogingen in zijn assortiment waaronder het Internet Z3i abonnement met snelheden tot 30 Mbit. Volgens Ziggo is deze verhoging een tussenstap op weg naar nog hogere snelheden die in 2009 geleverd gaan worden. Zo maakte Ziggo tijdens de oprichting in mei bekend dat het snelheden van 100 Mbit wil gaan leveren.
Ook bij een aantal ADSL providers zijn diverse verhogingen doorgevoerd. Zo heeft XS4ALL per april zijn snelheden verdubbeld en heeft Het Net onlangs de snelheid van zijn SnelSurfen abonnement verdubbeld.

Breedband
In november was het 20 jaar geleden dat Nederland op het internet werd aangesloten. In deze 20 jaar heeft de internetmarkt gelukkig niet stil gestaan. Zo zijn er in Nederland inmiddels bijna 5,7 miljoen breedbandaansluitingen en maakt ongeveer tweederde ook gebruik van digitale telefonie of digitale televisie.
Toezichthouder Opta is erg positief over de Nederlandse telecom- en internetmarkt. Dankzij stevige concurrentie profiteren consumenten van lage prijzen en veel keuze, constateert de organisatie.

Acties
Als nooit tevoren is in 2008 groots uitgepakt wat betreft spectaculaire aanbiedingen. In mei bestond provider XS4ALL 15 jaar en vierde dit met een spectaculaire actie waarbij klanten een gratis Nintendo Wii ontvingen bij bestelling van een XS4ALL abonnement. Voor de feestdagen keerde XS4ALL in december terug met deze actie inclusief een fles champagne.
Zoals reeds bewezen in 2007 was de gratis laptop actie van Tele2 een groot succes. KPN kon niet achterblijven en kwam in juli met een gratis laptop bij de Premium abonnementen.
In september maakte Tele2 bekend de gratis laptop actie te gaan herhalen en kwam ook XS4ALL met een mini-laptop bij zijn abonnementen. Eind oktober bleek Tele2 zo'n 15.000 klanten te hebben aangesloten naar aanleiding van deze aanbieding en verlengde de actie tot eind december.
Naast spelcomputers en laptops zijn er in 2008 ook diverse andere producten gratis weggegeven. Zo zijn er bijvoorbeeld duizenden Staatsloten weggegeven bij Het Net en honderden DECT-telefoons bij Online en KPN.

Breedbandwinkel
Dit jaar bestond Breedbandwinkel 5 jaar, ook afgelopen jaar is Breedbandwinkel enorm gegroeid. Zo zijn er ruim 2 miljoen unieke bezoekers langs geweest welke samen bijna 6 miljoen pagina's hebben bekeken en een miljoen keer de postcodecheck hebben geraadpleegd.
Dit jaar is Het Net InstapSurfen het meest verkochte abonnement, op de voet gevolgd door Alice Comfort, Telfort Internet en XS4ALL ADSL Start.
Wat betreft het breedbandnieuws is 'Consumentenbond: Tele2 beste internetaanbieder' het meest gelezen, gevolgd door 'Kabelbedrijf Ziggo van start' en 'Grote prijsverschillen bij razendsnel internet'.
Voor zijn bezoekers heeft Breedbandwinkel dit jaar een telefonische klantenservice geintroduceerd en is de website hier en daar verbeterd om het voor u nog overzichtelijker te maken. In het komende jaar zal Breedbandwinkel verder worden uitgebreid. Zo zullen ook Digitale televisie en Mobiel internet aan het assortiment worden toegevoegd en introduceert Breedbandwinkel een eigen snelheidstest in samenwerking met hostingprovider True.

door 88.400 keer gelezen