Breedbandkosten blijven stabiel volgens Engelse studie

Het Engelse analistenbureau Point Topic heeft een studie uitgevoerd naar de prijzen van breedbandinternet in een groot aantal landen. Eén van de conclusies is dat de prijzen de afgelopen jaren gedaald zijn. Daarnaast is ontdekt dat de prijzen voor snel internet zich langzamerhand aan het stabiliseren zijn en dat er in de nabije toekomst geen grote prijsveranderingen voor zullen komen.

In het onderzoek zijn de kosten van ADSL-diensten in achttien landen in Europa, de VS en Azië meegenomen en deze prijzen zijn vergeleken met de situatie in 2001. Gemiddeld zijn de kosten voor breedbandinternet met 22 procent gedaald in de afgelopen drie jaar. Vooral het jaar 2003 was een goed jaar waarin de prijzen door concurrentie relatief veel hebben kunnen dalen.

Tegen het einde van 2003 stabiliseerden veel ADSL-aanbieders de prijzen om de investeringen in de netwerken om te zetten in winst. Dit is geen vreemde beslissing van de providers, aangezien veel van hen te kampen hebben met winstgevendheidproblemen. Volgens Tim Johnson, analist bij Point Topic, zullen prijsoorlogen vermeden worden om de omzet niet teveel onder druk te zetten. Johnson verwacht verder ook niet dat prijzen zullen gaan stijgen; in plaats daarvan zullen ADSL-aanbieders gaan investeren in bijvoorbeeld snelheidsverhogingen. Een nadeel van de groei van de afgelopen maanden is dat de markt verzadigd is geraakt en dat weinig nieuwe klanten zich zullen aanmelden.

door Bron: Tweakers.net, 54.426 keer gelezen