Breedband: wel diensten, geen inkomsten?

Steeds meer telecombedrijven in Europa bieden tegen betaling amusementsdiensten aan via ADSL, maar geld wordt er nauwelijks mee verdiend. Dat vertelde analist Jonathan Doran van de Yankee Group op het congres Connected Home, dat gisteren in het Hilton in Rotterdam werd gehouden.

Betaalde diensten zijn noodzakelijk om de dalende omzet voor breedbandaanbieders te compenseren. Volgens Doran is de gemiddelde opbrengt per gebruiker sterk aan het dalen door de toenemende concurrentie: van 32,88 euro tot 23,73 euro in 2008.

Tegen die tijd zal zeker een derde van de Europese huishoudens over een (draadloos) huisnetwerk beschikken en zouden breedbandprogramma's aan zowel pc's als televisietoestellen aangeboden kunnen worden.

ADSL providers in onder meer Spanje, Duitsland en Oostenrijk bieden nu al films in digitaal formaat aan voor 2,50 tot 3,50 euro per stuk. Maar de marges op deze diensten zijn niet erg hoog, zo zegt Yankee's Doran. "Telecombedrijven hebben niet de rechten op de programma's, daarvoor zijn ze op derden aangewezen. Door die diensten uit te besteden zullen ze er niet erg veel aan kunnen verdienen. De meeste aanbieders zien videodiensten dan ook vooral als een lokkertje."

De marktvisie van Doran werd door de congresdeelnemers - overwegend kabel- en internet providers - met de nodige scepsis ontvangen. Bedrijven als KPN merken juist dat er een grote belangstelling is voor breedbanddiensten. Het in december gelanceerde breedbandportaal heeft nu zo'n 10.000 betalende bezoekers, terwijl er tot op heden nauwelijks veel ruchtbaarheid aan is gegeven.

Probleem is wel dat de apparatuur van gebruikers nog niet echt geschikt is voor (interactieve) breedbanddiensten. Weliswaar worden er steeds meer draadloze routers voor kabel en ADSL verkocht, maar hoofdzakelijk om met laptops draadloos te kunnen internetten. Pas over een aantal weken brengt Philips een eerste serie producten op de markt onder de noemer Connected Planet, die juist bedoeld zijn om huishoudelijke apparatuur zoals televisies draadloos aan breedbandmodems te koppelen.

Televisie kijken op een pc is niet populair. In 2003 keek slechts vijf procent van de Nederlanders wel eens televisie op zijn computerscherm, zo vertelde Hans Bakhuizen van de publieke omroep in Rotterdam. Toch zijn er technische oplossingen mogelijk waardoor een breedbandsignaal rechtstreeks aan een televisietoestel kan worden aangeboden.
Voor First Mile TV, het superbreedband initiatief van NOB in samenwerking met Kenniswijk BV, KPN, SURFnet en Volker Wessel Netwerkbouw, wordt gebruik gemaakt van een opzetkastje van Amino.

Bakhuizen kondigde gisteren een aantal nieuwe diensten aan voor First Mile TV, waaronder TELEAC cursussen, cabaretfragmenten, onderwijs televisie en de 'preek van de week'.

De gebruikersvriendelijkheid bij dit soort toepassingen staat echter voorop, zo waarschuwde Jonathan Doran van de Yankee Group nog maar eens. "De hulplijnen van de ADSL providers worden tegenwoordig vaak gebeld door mensen die een draadloos netwerk willen opzetten, maar dat niet voor elkaar krijgen."

Jeroen Hoogland, marketing manager consumentelektronica van Philips, moest gisteren toegegeven dat inderdaad veel afhangt van der respons van gebruikers. "Voor ons wordt 2005 het jaar van de waarheid."

door Bron: Emerce, 68.622 keer gelezen