Breedband treft videoverhuur

Het aantal downloaders van films en TV-series is in Engeland in één jaar tijd verdrievoudigde. De verdrievoudiging treft de videoverhuur en -verkoop zwaar. In Nederland is het minstens net zo slecht gesteld, dankzij breedband, ondervinden de verhuurders. Het aantal Britten dat films en TV-series via internet binnenhaalt, is in het afgelopen jaar verdrievoudigd, van 570.000 tot 1,67 miljoen zielen. Dit becijfert de British Video Association (BVA) op grond van een enquete onder 16.000 internetters.

Dit kostte de Britse videodetailhandel in 2003 zeker 45 miljoen pond of circa 67 miljoen euro, zegt de BVA. De gemiddelde downloader haalt 30 films of TV-afleveringen per jaar van het net.

De groei van breedband internet is debet aan de snelle toename van het downloaden. De bond noemt dit overigens 'illegaal downloaden'. Dit is onjuist, want alleen het aanbieden (uploaden) is illegaal. Om die reden vindt het downloaden meer plaats in het zuiden van Engeland waar breedband beter verspreid is.

Maar echt last heeft de sector er niet van, getuige de stijging van de omzet van video- en DVD-verkopen. Die steeg met 18 procent in 2003, tot totaal 2,4 miljard pond, vooral een gevolg van 60 procent meer DVD-verkopen.

Nederland
In Nederland is de groei in het downloaden van films zeker niet minder hard gegroeid dan in Engeland, schat Willem van Teeseling, directeur van de Video Detaillisten Organisatie (NVDO) te Tiel, die de verhuurbranche bundelt: "Wij merken het vooral met de populaire titels. Die verhuur je bijna niet meer, alleen maar door de piraterij. Ze zijn vaak al illegaal beschikbaar nog voor ze in de bioscoop zijn. Laat staan voor ze in de verhuur zijn. We moeten het steeds meer hebben van de kleine, specialistische titels."

Aantallen en bedragen van inkomstenderving zijn bij de NVDO niet bekend.

door Bron: Planet, 65.381 keer gelezen