Belgacom begint met VDSL netwerk

De Belgische telecomaanbieder Belgacom begint nog voor het einde van het jaar met de commercieele exploitatie van een VDSL-net, een snellere variant op ADSL, 'Very high bit-rate DSL'. Belgische huishoudens kunnen vanaf november 2004 abonnementen nemen op VDSL. Daarmee kunnen ze theoretisch tot maximaal 52 megabit per seconde downloaden. Met het reguliere ADSL ligt dat maximum rond de 8 Mb/s. De maximale uploadsnelheid bij VDSL ligt op 12 megabit per seconde.

Het nieuwe DSL-net moet Belgacom in de gelegenheid stellen te concurreren met de grootste breedbrandprovider van Belgie, (tv-)kabelbedrijf Telenet. De recente beursgang van Belgacom bracht genoeg geld in het laatje om een VDSL-net op te tuigen, een activiteit die Alcatel voor zijn rekening neemt en in totaal een half miljard euro kost.

Met het nieuwe snelle netwerk kan Belgacom kabelexploitant Telenet beconcurreren met het aanbieden van televisiediensten. De uitbater van het vaste telefoonnet wil namelijk naast snelle internetabonnementen ook televisie gaan leveren, via internetverbindingen. Siemens maakt het zogeheten iDTV-platform dat tegelijk met het VDSL-net in dienst genomen wordt.

door Bron: Planet, 78.085 keer gelezen