20 jaar internet in Nederland

Vanmiddag om 14.28 uur is het precies twintig jaar geleden dat Nederland op het internet werd aangesloten. Nederland was het eerste Europese land dat op NSFnet werd aangesloten, de voorloper van internet.

Systeembeheerder Piet Beertema van het Centrum voor Wiskunde en Informatica wilde graag op NSFnet worden aangesloten en op 17 november 1988 was het eindelijk zover. Tot die tijd werd het voornamelijk gebruikt voor (Amerikaanse) defensie- en wetenschappelijke doeleinden. Beertema liet het moment vrij onopgemerkt voorbij gaan. "We hebben geen fles wijn opengetrokken. Het was even wat tabelletjes omzetten en weer verder."
Beertema's e-mail was de eerste vanuit Europa. Andere academische en onderzoeksinstellingen in Nederland en de rest van Europa werden niet lang na het CWI aangesloten op NSFnet. Nederlandse particulieren kregen pas in 1993 toegang tot internet.

Het CWI werd het belangrijkste internetknooppunt tussen Europa en de VS. Het Science Park Amsterdam, waar ook het CWI is gevestigd, is dat nog steeds dankzij het internetknooppunt AMS-IX.
Het CWI staat op een speciale site stil bij het jubileum. Daar is ook een kopie van de historische mail te zien.

door Bron: CWI, 74.023 keer gelezen