Verhuizing ADSL mogelijk binnen 15 minuten

Een proef van internetaanbieder Cistron toonde aan dat het mogelijk is om voor een abonnee een ADSL-verbinding van de ene aanbieder naar de andere om te zetten binnen 15 minuten. Directeur Danny ter Haar van provider Cistron in Alphen a/d Rijn was het eerste proefkonijn. Zijn ADSL-verbinding bij - uiteraard - Cistron, is overgezet van het ADSL-net van BBned naar het net van Tiscali Wholesale, het voormalige BaByXL.

"KPN hoefde in feite enkel een schakelaartje om te zetten in de centrale en kon dat nu ook heel snel uitvoeren, met minder dan 15 minuten downtime", aldus Ter Haar.

Hij wil daarmee aantonen dat het problematisch lang wachten bij het veranderen van provider onnodig is in de praktijk. Het overstappen van de ene naar de andere aanbieder van een ADSL-verbinding komt er tot op heden op neer dat de consument tot wel zes weken zonder ADSL-verbinding komt te zitten. Voor de meeste internetters is dit een onacceptabele barriere om over te stappen naar een voor hen beter aanbod.

De Opta heeft KPN al opgedragen om de overzettingen van ADSL-verbindingen sneller uit te voeren, maar KPN is tegen dit besluit van de Opta in beroep gegaan.
Het gaat hier om 'telco-telco migratie', omzetting tussen twee partijen die eigen ADSL-infrastructuur laten aansluiten op het net van KPN en vaak ook de lijnen van hun abonnees huren van KPN om zowel telefonie als ADSL aan te bieden.
Volgens KPN kan het omzetten niet zo maar plaatsvinden: "We moeten het met de andere telecombedrijven eens worden over de procedure. Dat ligt nu voor bij de Opta. Het overstappen van verschilende providers op het net van KPN zelf is inmiddels aanzienlijk verbeterd", aldus de woordvoerder van KPN.

Cistron doet nog meer testen de komende weken en hoopt in de loop van augustus de dienst 'telco-telco migratie', overgang van de ene naar de andere ADSL-aanbieder, aan te gaan bieden in de markt.

door Bron: Planet, 47.863 keer gelezen