Opta positief over Nederlandse internetmarkt

Toezichthouder Opta is erg positief over de Nederlandse telecom- en internetmarkt. Dankzij stevige concurrentie profiteren consumenten van lage prijzen en veel keuze, constateert de organisatie. Opta gaat haar aandacht nu richten op het zakelijke segment. Daar valt nog wel het een en ander te verbeteren.

"Opta zorgt inmiddels ruim tien jaar voor concurrentie op de telecommunicatiemarkt in het belang van de consument", luidt het vandaag in een aankondiging van het jaarverslag. "Mede dankzij de concurrentie en door convergentie zijn nieuwe diensten ontwikkeld en hebben bestaande diensten een vlucht genomen."

De Nederlandse consument profiteert volgens de toezichthouder van meer keuze en lagere prijzen. Dat blijkt uit de nieuwe Marktmonitor 2007. Breedbandinternet is 5,5 tot 6 keer goedkoper geworden en de tarieven voor bellen via de vaste lijn daalden in die periode voor de gemiddelde beller met tien procent. Anderzijds is analoge kabeltelevisie sinds de eeuwwisseling wel flink duurder geworden.

Snel internet
Inmiddels kijkt bijna veertig procent van de televisiekijkers digitaal en belt een op de drie Nederlandse consumenten via internet. Zoals bekend loopt Nederland voorop met de breedbandpenetratie. Het aantal aansluitingen voor breedbandaansluitingen passeerde de 5,5 miljoen. Dit betekent dat 74 procent van alle Nederlandse huishoudens in 2007 beschikking had over snel internet. De verkoop van bundels nam vorig jaar met twintig procent toe.

door Bron: Opta, 57.016 keer gelezen