NOB wil glasvezelring in Hilversum

Het NOB, technisch dienstverlener voor radio- en tv-bedrijven, wil een glasvezelring aanleggen in Hilversum. Omroep- en mediaproductiebedrijven moeten daarmee vanaf begin 2005 direct digitaal toegang krijgen tot de archieven en uitzendfaciliteiten.

Volgende maand denkt NOB een beslissing te zullen nemen over de aanleg van een glasvezelring in Hilversum. De dienstverlener wil het snelle lokale datanetwerk begin 2005 operationeel hebben en onderhandelt momenteel met verscheidene bedrijven die de verbindingen aan willen leggen.
Het NOB wil na de aanleg ook het beheer van het lokale glasvezelnet voor zijn rekening nemen.

In een vanochtend gepubliceerde verklaring zegt het NOB "de verdergaande digitalisering van het omroepproductieproces zal de videoband geleidelijk doen verdwijnen." De meeste omroepbedrijven en productiemaatschappijen zijn bezig met het digitaliseren van hun archieven en nemen het nieuwe materiaal veelal digitaal op. Het uitwisselen van videobanden met ruw audio- en videomateriaal wordt overbodig gemaakt met een glasvezelnet.

Het glasvezelnet moet het Media Park, het fysieke centrum van Nederlandse publieke omroepen en zendinstallaties, verbinden met de productiemaatschappijen en audio en video-archieven. Vanaf begin 2005 worden programma's direct digitaal uitgezonden en gearchiveerd bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, zonder tussenkomst van videobanden.

De aanleg van de ring sluit aan op het project De Digitale Voorziening. Dit is een samenwerking van onder andere de publieke omroepen, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en NOB Cross Media Facilities en Sony om het productie- en distributieproces van de omroepen te digitaliseren. Technisch gezien bouwen ze met Sony een net van netwerken, servers en infrastructuur om alle omroepproducties tien dagen voor uitzendingen en vijftien dagen erna op te slaan. Omroepen moeten gegevens kunnen toevoegen aan de opnames.

De gemeente Hilversum overweegt, los van het NOB-initiatief, een eigen glasvezelnet aan te leggen om dat 'bepaalde publieke en maatschappelijke instellingen' met elkaar te verbinden. Vorige week besloot de gemeente Rotterdam om de aanleg van een stadsdekkend glasvezelnet voor burgers en bedrijven te stimuleren. De havenstad denkt de investering van 235 miljoen euro te kunnen delen met het bedrijfsleven. De gemeente Appingedam nam enkele weken geleden ook een 'verglazingsbesluit' en wil begin 2005 een snel datanet operationeel hebben.

door Bron: Planet, 47.020 keer gelezen