Komend jaar ultra wideband

De technologie 'ultra wideband', waarmee draadloze transmissie van televisiebeelden mogelijk wordt, komt volgend jaar op de markt. Dit zegt branchegroep The Multiband OFDM Alliance. In mei worden standaarden gepubliceerd.

Ultra wideband is te vergelijken met een draadloze verbinding als wifi, met als belangrijkste verschil dat er aanzienlijk meer dataverkeer mogelijk is. Zo is het mogelijk om via ultra wide band het signaal van de kabel draadloos naar de televisie te sturen, een zendstation vergelijkbaar met een 'hotspot' zoals bij wifi volstaat.

Voor 'ultra wideband' wordt met name een toekomst gezien binnen kantoren, maar ook op de consumentenmarkt zou de technologie inzetbaar zijn. Een van de voordelen van de verbinding is dat ook het draadloos versturen van videobeelden van bijvoorbeeld een videocamera naar een pc of televisie mogelijk is.

The Multiband OFDM Alliance is een belangengroep van diverse bedrijven die zich richten op de ontwikkeling van deze vorm van snel draadloos internet. Initiatiefnemer van de alliantie is chipfabrikant Texas Instruments, sinds de start in de zomer van vorig jaar hebben zich vijftig bedrijven aangesloten bij de alliantie, waaronder Microsoft, Nokia, Philips, Panasonic, Infineon en Hewlett-Packard.

In een verklaring waarin de laatste nieuwe leden aangekondigd worden meldt The Multiband OFDM Alliance dat er in mei standaarden worden gepubliceerd voor 'ultra wideband'. "De eerste sample chips op basis van deze specificaties verwachten we eind 2004, waarmee producten voor eindgebruikers in 2005 gerealiseerd kunnen worden."

door Bron: EMERCE, 51.345 keer gelezen