Kabelaars gaan Video On Demand aanbieden

Zowel UPC als de binnenkort gefuseerde kabelaars Casema, Essent Kabelcom en Multikabel gaan video-on-demand (VOD) diensten aanbieden. Dat maakten beide bedrijven vrijdag bekend op het congres Kabel in de 21ste eeuw in Amsterdam.

UPC start op 16 april met de eerste VOD-dienst voor alle klanten van UPC Digital TV die kijken via de UPC MediaBox.

In Nederland bood UPC al enige tijd 'near video on demand' (NVOD) aan, waarbij een beperkt aantal films bekeken kon worden op vastgestelde tijden. Deze maand begint de kabelaar echter met een aanbod van circa 35 recent verschenen films en een keuze uit 200 films uit een bibliotheek. Daarnaast komt er 250 uur aan TV-programma's en -series beschikbaar via een abonnement (S-VOD), waaronder circa 75 uur met kinderprogramma's als Pieter Post, Teletubbies, Tweenies, Boes en Miffy and Friends. Ook biedt UPC een selectie televisieprogramma's die gratis te bekijken zijn (Free-VOD). Voor de echte blockbusters zullen kijkers per keer moeten betalen.

De VOD-toepassing is al bij circa 500 gebruikers getest. Op 16 april start UPC met VoD in Gelderland en Brabant, een gebied met ongeveer 60.000 digitale TV-klanten. De verdere uitrol in andere regio's verloopt geleidelijk in de daaropvolgende maanden. "Dat heeft te maken met het feit dat we servers in de kopstations gaan plaatsen, zodat we dichter op de consument zitten," zegt algemeen directeur Diederik Karsten. "Voor dit gespecialiseerde karwei hebben we maar een beperkt aantal mensen in huis."

Bernard Dijkhuizen, de vermoedelijk nieuwe directeur van de nieuwe (nog naamloze) kabelgroep, kondigde eveneens een "volledige VOD dienst" aan voor films, muziek, kinderprogramma's, Uitzending Gemist en regionale programma's. Het wordt volgens Dijkhuizen de eerste VOD dienst in Europa op basis van HDTV. Consumenten krijgen een decoder met harde schijf. De dienst zal na de zomer worden geïntroduceerd.

door Bron: Emerce, 65.126 keer gelezen