Internetaanbieders vertellen nog steeds echte snelheid niet

Internetaanbieders vertellen nog steeds niet welke snelheid consumenten daadwerkelijk kunnen verwachten bij hun af te sluiten internetabonnement. Dit ondanks de belofte van internetaanbieders om realistische snelheden van internetaansluitingen per 1 januari te communiceren. Een kwalijke zaak, want de consument kan er tot 85% aan downloadsnelheid bij inschieten. Dat blijkt uit een inventarisatie van Breedbandwinkel.nl.

Onoverzichtelijk en onacceptabel
De inventarisatie van Breedbandwinkel.nl laat zien dat er een groot verschil is tussen de aangeboden en geleverde internetsnelheden. Peter van Wezel, directeur van Breedbandwinkel.nl: "Consumenten krijgen in extreme gevallen nog geen 15% van waar ze voor betalen. Belachelijk natuurlijk- als je een brood koopt verwacht je ook niet dat je alleen de kontjes meekrijgt."

Inzicht in daadwerkelijke downloadsnelheden
Het kabinet eiste al in mei 2011 dat telecom- en internetaanbieders open moeten zijn over de internetsnelheid die ze leveren aan consumenten. Desondanks is het voor consumenten nog steeds onduidelijk wat zij uiteindelijk geleverd krijgen. "Wij zijn daarom zelf aan het meten geslagen. We hebben onze meting openbaar gemaakt, zodat consumenten de werkelijke downloadsnelheid op hun adres kunnen checken", aldus Van Wezel. Consumenten die vanwege de afwijkende snelheid kiezen voor een zo hoog mogelijke aangeboden snelheid komen bedrogen uit: de afwijking is namelijk niet gelijkmatig verdeeld. Daardoor kan een consument die een downloadsnelheid van 50 Mb afsluit alsnog een tragere verbinding hebben dan zijn buurman die een abonnement voor 30 Mb heeft afgesloten. Op basis van de postcode en het huisnummer kan op de site gecontroleerd worden wat de te verwachten snelheid per abonnement zal zijn.

Verdeling daadwerkelijke downloadsnelheid versus aantal consumenten
Onderstaande grafiek laat zien hoe de afwijking in de downloadsnelheid onder de bevolking verdeeld is. Op de x-as staat de daadwerkelijke snelheid als percentage van de beloofde snelheid. Op de y-as links staat het percentage van de aansluitingen waarop dit van toepassing is. Daaruit valt bijvoorbeeld op te maken dat 13,5% van de aansluitingen slechts tussen de 11 en 20% van de beloofde snelheid behaalt. Bijna 10% van de aansluitingen haalt nog geen tiende van de beloofde snelheid. Ook valt af te lezen dat 61% van de huishoudens niet eens de helft van de beloofde downloadsnelheid krijgt.