Den Haag zet druk op 'deltaplan glas'

De commissie-Andriessen adviseert de gemeente Den Haag in de periode 2005 tot 2010 de volledige stad van glasvezel te voorzien via een samenwerking met onder meer KPN en Casema . De commissie onder leiding van oud-minister Koos Andriessen presenteert vandaag haar rapport officieel aan wethouder Wilbert Stolte.

De wethouder is er door de commissie van overtuigd dat de huidige infrastructuur weliswaar de komende jaren voldoende mogelijkheden heeft, maar niet toekomstvast is. Op langere termijn biedt alleen glasvezel tot achter elke voordeur voldoende ruimte. Het college van burgemeester en wethouders moet nog een formeel besluit nemen over de uitvoering van het advies.

Het plan lijkt veel op het 'deltaplan glas' dat KPN afgelopen najaar presenteerde. Het Haagse plan is echter verder ingevuld. Een samenwerkingsverband van KPN, Casema, de gemeente, de woningcorporaties en het bouwconsortium dat het glasnet gaat aanleggen, zou de huidige infrastructuur van KPN en Casema over moeten nemen. Daarmee is een bedrag gemoeid van tussen de 70 en 150 miljoen euro.

Deze Glasvezel Exploitatie Maatschappij (GEM) sluit vanaf 2005 in vijf jaar alle 240 duizend huizen en 40 duizend bedrijven aan op de twee glasringen die al in de stad liggen. Gemiddeld kost dat per woning 750 euro, dus 180 miljoen in totaal, becijfert de commissie.

Casema voelt weinig voor het plan. Het kabelbedrijf wil best samenwerken bij het graven en leggen van buizen, maar wil zelf de klanten op glasvezel aansluiten.

door Bron: Automatisering Gids, 54.446 keer gelezen