British Telecom schrapt ADSL-limiet

Britse bedrijven en consumenten die verder dan 6 kilometer van een telefooncentrale wonen, kunnen nu ook een ADSL-verbinding krijgen. British Telecom schrapt per begin september 2004 de limiet van 6 kilometer die ze tot nu toe kende voor ADSL-aanleg.

Officieel was die limiet ingesteld daar over grote afstanden tot de telefooncentrale de kwaliteit van de verbinding niet gegarandeerd kon worden. Maar die belemmering is er technisch in feite al vaak niet meer. Bedrijven en huishoudens kunnen op afstanden groter dan 6 kilometer nu een verbinding krijgen met maximaal 512Kb/s downloadsnelheid.

Proeven in een drietal dorpen toonden aan dat in circa 20 procent van de gevallen de telefoondraad niet geschikt was voor ADSL en verbetering behoefde.
Tegelijkertijd verlegt BT de grens voor 1Mb/s-verbindingen. Die was louter beschikbaar voor telefoonaansluitingen binnen vier kilometer van de telefooncentrale, maar dat wordt nu zes kilometer.

Zo'n vier procent van de Britse aansluitingen is meer dan 6 kilometer verwijderd van een telefooncentrale.
Maar nog altijd zijn niet alle Britse telefooncentrales voor ADSL geschikt. Momenteel kan, zegt BT, 91 procent van de bevolking ADSL aanvragen. In de zomer van 2005 zal BT het percentage van 99 bereiken.

BT levert via de eigen provider en via de 150 concurrerende providers in totaal ruim drie miljoen ADSL-aansluitingen, waarvan alleen al 1 miljoen in het afgelopen halfjaar.

door Bron: Planet, 62.606 keer gelezen