Breedband via luchtschepen

Een internationaal project waaraan zowel Japanners als Europeanen deelnemen wil luchtschepen inzetten om breedband aan dunbevolkte gebieden en aan rijdende treinen aan te bieden. De Universiteit van York (UK) maakte gisteren de details bekend over het project dat Capanina is gedoopt en ruim 5,6 miljoen euro gaat kosten.

De Universiteit van York heeft de leiding over het project, dat een looptijd heeft van enkele jaren. Via zogenoemde High Altitude Platforms - een soort zweefvliegers - wil men breedband internet aanbieden die zeker 200 keer sneller is dan ADSL via traditionele telefoonlijnen. De oplossing is goedkoop omdat er geen kabels hoeven worden gelegd. Wel moeten nog allerlei antennetechnieken worden vervolmaakt.

Men wil eerst breedband gaan aanbieden in Europa, en zich vervolgens op rijdende treinen gaan richten. Gebruikers kunnen voor de ontvangst normale wi-fi laptops gebruiken.

Vorig jaar kondigde het in York gevestigde telecombedrijf SkyLINC al eens soortgelijke plannen aan, maar dan met ballonnen die op 1,5 kilometer hoogte zweven.

door Bron: Automatisering Gids, 61.836 keer gelezen